CJELODNEVNI RAZGOVORI NISU URODILI PLODOM, VLADA NEMA KANDIDATA ZA NOVOG POVJERENIKA: / 'Naravno da ovo nije ugodno. Što mislite kako je meni?'

Image
Foto: PIXSELL
21.2.2018.
9:17
PIXSELL
VOYO logo

NOVO 18:23 "Prije nekoliko tjedana je procurila vijest o angažmanu nekih podizvođača. U ranijim komentarima sam rekao da mi se učinilo da način na koji je angažirana bivša tvrtka povjerenika je neugodna. Njegov potez nije me iznenadio. No, glavna poruka je da proces ide dalje! Vlada provodi konzultacije kako bi Trgovačkom sudu predložila ime novog povjerenika. Povjerenik Ramljak će nastaviti raditi svoj posao kao i dosad. Nema prekida funkcioniranja izvanredne uprave ili funkcioniranja kompanije!"

"Nema dramatičnog trenutka danas ili sutra. Sve odluke koje ćemo donijeti će biti dobro promišljene", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam Ramljaka tražio da odgodi ili povuče ostavku. U razgovoru smo zaključili da je ovakav potez ispravan. Ovo nije jedina tema kojom se ja kao premijer bavim".

"Naravno da ovo nije ugodno. Što mislite kako je meni? Naravno da nisam sretan. Ali, moja je odgovornost veća", rekao je Plenković i dodao da vrlo dobro surađuje s Martinom Dalić te da ona ostaje u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekonstrukcije Vlade će biti ako ja procijenim da je za to došlo vrijeme", poručuje premijer.

"Dok nisam vidio dokumentaciju nisam znao kako su regulirane naknade. Svijet konzultanata živi u nekim drugim brojkama nego što živimo vi i ja", odgovara Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada vodi razgovore s privremenim vjerovničkim vijećem, kreditorima, konzultantima, svima koji su vezani na jedan cilj - uspjeh procesa nagodbe. Upravo zato proces konzultacija danas nije isti kao što je bio 10. travnja", tvrdi Plenković.

"Moguće je da imenujemo i zamjenike povjerenika, to zakon i predviđa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:57 Premijer Plenković je napokon najavio da će se za nekoliko minuta obratiti javnosti!


Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:44 Premijer Andrej Plenković u poslijepodnevnim će se satima obratiti javnosti s novostima o Agrokoru, javila je reporterka Net.hr-a Ana Raić-Knežević. Navodno će se to dogoditi oko 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


14:15 U Banske dvore stigao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


14:12 O Ramljakovoj ostavci oglasio se i čelnik Mosta Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislim da je potpuno jasno da je pozicija bivšeg povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka postala neodrživa nakon skandala s plaćama savjetnika. On je šegrt Martine Dalić, a ona nije izbor HDZ-a, nego Andreja Plenkovića. Premijer Plenković je šutnjom samo izazvao paralizu. Odluka se trebala donijeti prije 15 do 20 dana o tome što će se raditi u Agrokoru i tko će zamijeniti gospodina Ramljaka', rekao je Petrov. Premijera Plenkovića pozvao je da 'napokon izađe iz svoje utvrde i više ne izaziva nestabilnost te donese odluku i kaže ime novog povjerenika kako ne bismo trpjeli dalje štetu'.

'Martina Dalić i Ante Ramljak su tandem koji je izabrao Andrej Plenković. Po meni, trebaju odstupiti i ona i on. Ovo što se događa posljednjih dana usporedio bih sa serijom 'Život na sjeveru'. Sjetite se samo tih fantastičnih likova', rekao je i dodao da je vrijeme da se počnu donositi odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Martina Dalić je osoba od osobnog povjerenja Andreja Plenkovića, i on je to tako jasno i prikazao. Hrvatska se posljednjih 15 do 20 dana vodi po principu autopilota', rekao je Petrov.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:37 Navodno je dvoje potencijalnih kandidata odbilo ponudu.

'U Agrokoru na Žitnjaku je živahno, ljudi ulaze i izlaze. Čuli smo da su neki potencijalni kandidati odbili ponudu iz Vlade - Željko Perić i Fabris Peruško. Nagađa se o imenima Vladimira Bošnjaka i Zvonimira Mršića koji su već sada dio tima Ante Ramljaka te bi oni mogli uskočiti i do kraja. Zvonimir Mršić maloprije je nasmijan izašao iz zgrade Agrokora i uputio se u nepoznatom smjeru', javlja reporter N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


13:25 - Ispred Banskih dvora izjavu za medije dao je Ivan Vilibor Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zemlja se nalazi u katastrofalnom stanju. Premijer Plenković i njegova Vlada omogućili su bujanje korupcije, nepotizma, klijentelizma, stoga danas ovdje tražimo njihovu odgovornost. Treba reći da je potpredsjednica Vlade Martina Dalić direktno odgovorna za cijelo ovo stanje. Ona je još od početka, prije godinu dana, od travnja, na upite tko je pisao lex Agrokor dala različite odgovore - ili da nije upućena, ili da nije informirana... da bi na kraju dala jedan banalan odgovor i priznala da je zakon ona pisala. Mi u taj odgovor ne vjerujemo i mislimo da skriva prave autore tog zakona", kazao je Sinčić ispred Banskih dvora.

"Treba također reći da premijer Plenković skriva i ne daje zapravo odgovor na pitanje kako je moguće da je gospodin Ramljak svojoj bivšoj firmi, u kojoj je još uvijek bio zaposlen, dao tolike honorare - 250 tisuća kuna na tjedan, da su stotine milijuna potrošene na savjetnike, a rezultata do dan danas nema. Premijer nema odgovora na ta pitanja, skriva se od javnost i bježi. Pozivam ga da dođe u Sabor i i objasni neke stvari. Tražimo do Plenkovićeve vlade da podnese ostavku", kaže Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:52 - Bivši šef uprave Konzuma Drago Munjiza u N1 studiju uživo je rekao da ga ostavka Ante Ramljaka nije iznenadila.

"Nakon što su fakture izašle u javnost bilo je jasno da će se nešto dogoditi. Nagodba je preteška da bi se sve fokusiralo samo na jednog čovjeka. Vjerojatno su mu sugerirali, a on je mudro odlučio da odstupi", rekao je Munjiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:48 - Potez Marina Strmote znak je da je u Vladi raspad sistema i da je premijer Plenković izgubio konce, poručio je sa svog Facebook profila predsjednik SDP-a Davor Bernardić, rekavši da kad državni tajnik daje ostavku tijekom konferencije za novinare to pokazuje kako je "nešto opasno trulo i u resornom ministarstvu i Vladi". Opširnije pročitajte OVDJE.


12:20 - Kako je objavio Dnevnik.hr, u Agrokor je stigao i Ante Ramljak.

"Stigao je Ramljak sa stranim savjetnicima i direktorima kompanija. Direktor Konzuma Slavko Ledić je zabrinuto razgovarao na telefon", dojavio je njihov reporter s mjesta događaja.


12:10 - U povodu najnovijih događanja u Agrokoru predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati Ivan Vrdoljak poručuje: "Proces restrukturiranja Agrokora ne smije ovisiti o jednom čovjeku i nepotrebne mrlje koje su bačene na cjelokupni postupak ne smiju u drugi plan gurnuti cilj nagodbe – to svakako nisu rejtinzi političkih stranaka, nego zaštita hrvatskog gospodarstva u cjelini, zaštita industrijske proizvodnje te zaštita radnih mjesta u Hrvatskoj. S ovako osjetljivim postupkom nema odugovlačenja i nedopustivo je skretanje pozornosti na teme koje u konačnici nemaju direktan utjecaj na tisuće malih i srednjih dobavljača i desetke tisuća hrvatskih radnika".


12:00 Trenutačno su u igri za Ramljakovog nasljednika četiri imena. Osim bivšeg šefa Podravke Zvonimira Mršića, naslijediti bi ga mogli Fabris Peruško iz Uprave Tiska, Vladimir Bošnjak (član izvanredne uprave zadužen za financije) ili Željko Perić (izvršni partner konzultantske tvrtke Caper). On je, neslužbeno doznaje N1, prvo odbio ponudu, no sada se čini da je upravo on najizgledniji Ramljakov nasljednik.


11:48 Političari budno prate što se događa u Banskim dvorima pa je tako ostavku komentirao i zastupnik Glasa, Goran Beus-Richemberg. 'Nešto nisam upratio; zašto je Ramljak podnio neopozivu ostavku ako je sve bilo po zakonu, ako mu je Vlada preko potpredsjednice Dalić davala potporu, ako nije bilo sumnjivih i koruptivnih poslovnih aranžmana sa savjetnicima i ako je smirio nuklearni reaktor da ne eksplodira?', objavio je Beus-Richembergh.


11:43 Dok u Vladi traje potraga za Ramljakovim zamjenikom, u izvanrednoj upravi Agrokora također se održavaju sastanci.

Image

21.02.2018., Zagreb - Sastanci u izvanrednoj upravi Agrokora. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Image

21.02.2018., Zagreb - Sastanci u izvanrednoj upravi Agrokora. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

11:30 Procurilo je pismo ostavke koje je Ante Ramljak poslao premijeru Plenkoviću. Pismo pročitajte OVDJE

Image
PROCURILO PISMO KOJE JE RAMLJAK POSLAO PLENKOVIĆU: /

'Zbog dugog perioda tišine u kojem se niste izjasnili...'

Image
PROCURILO PISMO KOJE JE RAMLJAK POSLAO PLENKOVIĆU: /

'Zbog dugog perioda tišine u kojem se niste izjasnili...'


11:14 Zastupnica stranke Glas Anka Mrak Taritaš komentirala je ostavku Ante Ramljaka, rekavši kako je on preuzeo odgovornost premijera koji je imao dva tjedna da nešto kaže i odluči, a sada se 'našao u situaciji da sanira štetu'.

'Imate nekih situacija u životu koje su 'win-win', a postoje situacije koje su 'lose-lose'. Ova situacija u životu 'lose-lose' je vezana uz našeg premijera Andreja Plenkovića. Kada preuzmete odgovornost i budete premijer jedne države, odnosno predsjednik jedne vlade, onda morate preuzeti odgovornost za slikanje, i za lijepe stvari i za ružne stvari. Jednako tako trebate predvidjeti nekoliko scenarija. U ovom scenariju ništa neće biti dobro. Ramljak je zapravo preuzeo odgovornost premijera koji je imao dva tjedna da nešto kaže i odluči, a on se sada našao da zapravo sanira štetu i sanirat će je', komentirala je Mrak-Taritaš te dodala kako cijela priča neće dobro završiti.


11:12 U Banskim se dvorima pojavio i ministar financija Zdravko Marić.

'Idem na sjednicu užeg kabineta, danas ćete vjerojatno više čuti', rekao je ministar financija Marić na novinarsko pitanje što slijedi. Na pitanje što će se dogoditi s hrvatskim financijskim sustavom ako se aktivira roll-up kredit, Marić je odgovorio: 'Jučer sam nešto govorio o našem financijskom sustavu u Bruxellesu, imali smo jednu dosta ozbiljnu raspravu na temu potencijalnih rizika za EU i Europsku monetarnu uniju. Mislim da je hrvatski financijski i bankarski sustav u ovom trenutku stabilan i održiv, ali sigurno je da svi skupa koji smo u to involvirani trebamo voditi brigu - od samih regulatora, preko onih koji predlažu zakone, da održimo takvo stanje.

O crnim scenarijima Marić nije htio govoriti, već se, kako je rekao, referirao samo na trenutačnu situaciju. Na komentar novinara kako Ramljakova ostavka mijenja cijelu situaciju, Marić je kazao: 'Ja uopće ne govorim u kontekstu Agrokora, nego općenito. Nije samo Agrokor tu tema, nego svi sudionici financijskog tržišta', rekao je Marić te dodao kako je Vlada 'sve transparentno prikazala'. Na pitanje je li velik rizik to što je Hrvatska izgubila povjerenika, Marić nije odgovorio.


10:30Ante Ramljak oglasio se o svojoj ostavci. Rekao je kako neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz njegov ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv procesa u Agrokoru te kako ne želi postati prepreka postizanju nagodbe. Opširnije


10:18 U tijeku je sastanak užeg kabineta Vlade, potvrdio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Na sastanak je stigao i ministar državne imovine Goran Marić.


10:00 Prema neslužbenim informacijama koje je objavio N1, oko Ramljakovog nasljednika se spominju tri imena. Uz bivšeg šefa Podravke Zvonimira Mršića, o čijem se imenu već ranije jutros spekuliralo, neslužbeno se kao mogući kandidati spominju Fabris Peruško iz Uprave Tiska te Vladimir Bošnjak, član izvanredne uprave zadužen za financije.


Kasno sinoć izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor, Ante Ramljak, dao je neopozivu ostavku i Vladu ostavio u problemima. Obraćanje premijera Andreja Plenkovića i ministrice gospodarstva Martine Dalić očekuje se danas u prijepodnevnim satima. U ovim trenucima traži se novi Vladin povjerenik.

Novi povjerenik će biti Zvonimir Mršić?

Premijer Plenković i Martina Dalić stigli su u Vladu. Spekulira se kako bi novi Vladin čovjek u kompaniji mogao biti dugogodišnji šef Podravke, Zvonimir Mršić, javlja N1.

O Ramljakovoj ostavci oglasila se i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković.

Očekuje se zastoj u pregovorima

'Smatram da je u ovom trenutku proces u vrlo osjetljivoj fazi. Mislim da to neće proći tako jednostavno i da će proces doživjeti određene paralize tj. zastoje u pregovorima i u onome što je trebalo uslijediti ovih dana, a to je privođenje kraju nagodbe. Reakcija vjerovnika ovisit će o odluci Vlade jer ipak se radi o našim tražbinama pa će se nešto, valjda, i nas pitati. U svakom slučaju, proces je u vrlo osjetljivoj fazi', kazala je Vidaković, prenosi HRT.

Ramljak spreman snositi posljedice

Još nije poznato kakva će biti pozicija Ramljaka, no zna se da je on na prošlotjednom saborskom odboru za gospodarstvo rekao da je spreman snositi posljedice ako se pokaže da je kompromitirao cijeli ovaj proces. Sada je Vladi prepustio da komunicira sve odluke o njegovu odlasku s čela Agrokora, kao i daljnje korake u nastavku upravljanja krizom u najvećoj hrvatskoj kompaniji.

Ramljakovu pisanu ostavku Plenković je primio jučer poslijepodne. Službena vijest o ostavci uslijedila je navečer, nakon cjelodnevnog sastančenja u Banskim dvorima. Na raspravi na kojoj se raspravljalo o sudbini Agrokora sudjelovali su premijer s najužim timom te predstavnici vjerovnika. Jandroković je pritom javno kritizirao Ramljaka zbog visokih savjetničkih naknada. Ramljak je Vladu napustio oko 21.20 sati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo