NISMO BAŠ TOLIKO BESPOMOĆNI / Kako spriječiti trgovce koji 'love u mutnom' i koriste konverziju u euro? Ostalo je još 130 dana, evo što vi možete učiniti

Image
Foto: Ilustracija: Dusko Jaramaz/Pixsell

Od 5. rujna svi su obvezni iskazivati dvojne cijene, ali neki su to počeli i prije

24.8.2022.
20:55
Ilustracija: Dusko Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Kuna odlazi u povijest za točno 130 dana, a Hrvatska preuzima jednu od najjačih svjetskih valuta - euro. U narednom periodu najvažniji cilj pred vladom je informiranost i zaštita potrošača. "Moraju bdjeti nad time da proces bude transparentan i da svi dionici ovoga procesa se ponašaju društveno odgovorno, korektno, fer, a ne nastoje profitirati u ovih zadnjih nekoliko mjeseci", rekao je premijer Andrej Plenković.

Vlada je na posebnoj sjednici usvojila 65 zakonskih izmjena potrebnih da Hrvatska postane 20. članica eurozone, a Plenković je ukazao na sve prednosti uvođenja eura s kojim, kako kaže, Hrvatska već živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 76 posto depozita Hrvata je u eurima. Takvih je i više od polovine ukupnih bankovnih plasmana, a 47 posto kunskih kredita ima valutnu klauzulu u toj valuti. Gotovo 60 posto našeg robnog izvoza odlazi u države eurozone, a od tamo dolazi i dvije trećine naših turista.

Image
FOTOGRAFIRAT ĆE BARCODOVE /

Stižu tajni kupci u trgovine, kontrolirat će uvodi li se euro pošteno

Image
FOTOGRAFIRAT ĆE BARCODOVE /

Stižu tajni kupci u trgovine, kontrolirat će uvodi li se euro pošteno

Primorac: 'Argumeti protiv eura se doista ostvaruju, ali nije uzrok uvođenje eura'

"Uvodimo euro u jednoj situaciji općeg porasta cijena, dakle, opće inflacije i sada sve one najave pojedinaca, udruga, interesnih skupina koje su se protivile uvođenju eura i isticale porast cijena i inflaciju kao argument protiv eura se sada doista ostvaruje, međutim, nije uzrokovano uvođenjem eura", rekao je ministar rada, Marko Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, razlog poskupljenja građanima, koji sve teže pokrivaju osnovne troškove, manje je bitan. Važnije je pitanje, kako spriječiti lovce u mutnom da, nakon rekordne inflacije, cijene ne podignu i pri konverziji?

"Ne vjerujem da je bilo kome u interesu, posebno trgovačkim lancima, dovesti se u neku situaciju kritike od strane potrošača, pa i medija, a naravno doći u situaciju da ih posjećuju nadležne državne institucije", kazao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi pozvani prijavljivati nelogičnosti u iduća četiri mjeseca

U prvih osam dana od formiranja vladinog Etičkog kodeksa u koji se nepravilnosti mogu prijaviti pristupilo mu je 360 poslovnih subjekata i podijeljeno je 6000 naljepnica. Od 5. rujna svi su obvezni iskazivati dvojne cijene, ali neki su to počeli i prije. Ima li već prijava lovaca u mutnom? "U ministarstvu financija mi još nitko nije rekao da ima problema u tom smislu", kazao je Primorac.

Hoće li problema biti u iduća četiri mjeseca, ovisit će i o samim kupcima - pozvani su da sve nelogičnosti pri formiranju cijena prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo