Izjednačavamo bračnu i istospolnu zajednicu, ali ne u potpunosti i ne u imenu

Vlada je odbila ponudu Erste banke za kupnju Hrvatske poštanske banke, koja je bila samo oko 130 milijuna eura.

12.12.2013.
9:36
VOYO logo

"Pokazuje se točnom ona iz političke početnice - stvar vrijedi onoliko koliko je za nju netko spreman platiti", kazao je premijer, dodajući da "kako stvari stoje, nećemo prodati HPB".

Milanović je za ponudu kazao da ga podsjeća na moto lika iz ruskog romana Zlatno tele, Ostapa Bendera "Ideje naše, benzin vaš".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o životnom partnerstvu

Osim o HPB-u, Vlada će na sjednici raspravljati o Zakonu o životnom partnerstvu kojim se uvode nova prava za istospolne zajednice. Premijer Zoran Milanović kazao je uvodno da će se njima primijeniti dobri europski standardi za koje se smatra da su dobri i u skladu s Ustavom i vjerskim naukom.

"On će u statusnim i ljudskim pravima u mnogočemu izjednačiti bračnu i istospolnu zajednicu, ali ne u potpunosti i ne u imenu", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je kako je ovaj zakon pokušaj demokratskog kompromisa. Uvodi se institut životnog partnerstva, a institut braka ostaje ograničen na heteroseksualne zajednice.

"Razlike koje postoje prvenstveno se odnose na položaj djece i najveći je interes usmjeren prema njima", kazao je Bauk. Trenutno zakonodavstvo ne predviđa se mog usvajanja. Izmjena se temelji na tome da će u matici rođenih ostati upisani biološki roditelji, no daje se mogućnost stjecanje prava skrbi nad djetetom drugog životnog partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlike koja ostaju odražavaju poštovanje prema tradiciji", kazao je Bauk.

Uništavanje kemijskog oružja

Osvrnuo se i na prekrcavanje supstanci za izradu kemijskog oružja koje bi se trebalo odviti na Mediteranu, a koje su oduzete vladajućem režimu u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo donijeti odluku da sudjelujemo u uništenju jednog globalnog zla", kazao je, navodeći da odluka nije donesena: "Od nas se očekuje, ne traži, moli nas se da damo tome mali doprinos".

Odluku ne mogu donijeti ni civilne udruge ni ekolozi, nego Vlada, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjena dinamika rasta broja nezaposlenih!?

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić predstavio je prijedlog plana investicija za 2014. godinu.

"Postoje određeni trendovi koji su pozitivni. Pritom prije svega mislim da smo se ipak po stopi rasta približili prosjeku EU više nego ikad od 2008. godine"rekao je. Bitno je smanjena dinamika daljnjeg rasta nezaposlenosti, naveo je. Iz proračuna će za investicije biti izdvojeno 7,2 milijarde kuna, što je dvije milijarde više nego u 2013. godini. Udio financiranja iz europskih fondova daleko će biti veći nego ove godine. U travnju bi trebali imati preko 700 milijuna eura vrijednih projekata sufinanciranih iz europskih fondova, naveo je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko plaća propast banaka?

Slavko Linić, ministar financija predstavio je prijedloge zakona o kreditnim institucijama, Vijeću za financijsku stabilnost te Zakona o tržištu kapitala. Radi se o usklađivanju s europskim zakonima. Teret rehabilitacije i sanacije banaka, naveo je Linić, ići će najprije na vlasnika i vjerovnika, odnosno štediša, zatim na novokreirane zajedničke sanacijske fondove, a onda tek na državu i građane.

Milanović je kazao da su do sada bili nagrađivani oni koji su štedjeli u bankama koje su se ponašale rizično, a teret bi snosili i oni koji su štedjeli mudro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidanje kolektivnih ugovora u obrazovanju

Prestaje rad Državnog inspektorata, a njihove poslove preuzima uprava unutar Ministarstva rada.

"Inspektori će imati veće ovlasti pogotovo u kažnjavanju onih koji pokušavaju loviti u mutnom", kazao je ministar rada Mirando Mrsić. On je zatim recesijom opravdao odluku koju je Vlada donijela ovih dana o ukidanju materijalnih prava javnim službenicima i namještenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je najavila i ukidanje granskih kolektivnih ugovora za 90 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama te znanosti. Nakon pola godine, kako tvrdi, bezuspješnih pregovora, ministar Željko Jovanović u dogovor sa sindikatima, čini se, više ne vjeruje. I ovaj je rez opravdan lošim gospodarskim prilikama.

"Prosječan učitelj je onaj s 19 godina radnog staža i jednim djetetom. Njegova je prosječna plaća 6138 kuna bez dodataka, a ima ih 23", izjavio je pritom Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više bi se voljeli dodvoriti novcem koji nemamo i koji nije naš", kazao je na to Milanović.

Sindikat učitelja najavio je da će poduzeti sve što je u njihovoj moći sukladno zakonskim propisima da zaustavi Vladu u ovome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZOR

Milanović je pred kraj sjednice kazao kako "Zakon o radu privremeno povlačimo, ali će nas dočekati odmah iza Nove godine". Što se tiče pomicanja dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina rekao je da "netko mora zarađivati mirovine, jer mladih će biti manje".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo