Cijeli dan naša se Darinka Trgo družila s robotima u Zagrebu. S jednim je vježbala jogu i razgovarala na francuskom - to je novi novcati robot namijenjen druženju s umirovljenicima. A onda je probala ručak koji su joj pripremili roboti u restoranu u kojem oni vode glavnu riječ. Na snimanje nije išla robotaksijem, jer ih još nema - ali i ovo je dosta impresivno.
Kobra, most, pas, vijenac ili samo sjedeća poza. On ih zna sve jer on je joga majstor, robotski joga majstor.
Ali, to nije sve što on može. Pleše, pjeva, usisava, govori 20 jezika, od arapskog do francuskog. On je uvijek dobre volje jer ljutiti se ne zna.
Šesnaestogodišnji Parižanin Nao stigao je u Zagreb s jednim zadatkom. Naučiti djecu matematiku, kemiju i biologiju. Radi s malima, velikima i umirovljenicima. Još nije punoljetan, pa s njim na posao ide i Bruno.
"On razgibava umirovljenike, pokazuje im jogu. U zdravstvu radi nešto slično. Kada ljudi slome ruke i noge onda im on rehabilitacijsko ponavlja radnje i oni nauče kako se razgibava ruka i noga i tako ", rekao je Bruno Podvezanec, stručnjak za humanoidne robote.
Trbušnjaci, sklekovi, plank on sve može. U dobro je tjelesnoj formi. Nao ne zna ispričati vic, ali zna vas zezati i to na francuskom. Neo zna svašta, ali kuhati ne zna. Zato znaju njegova robotska braća u ovom zagrebačkom restoranu.
"Prvi restoran u kojem šef kuhinje može biti na Maldivima i preko laptopa, tableta praktički prati cijeli sustav i daje naredbe", objašnjava poduzetnik Hrvoje Bujas.
Koliko soli, papra, začina treba staviti, koliko dugo miješati rižot ili kuhati juhu. Sve to znaju oni - pet kuhara robota. Mogu skuhati sve što stane u jedan lonac. U jednom loncu kuha za tri osobe, radi sve sam, ali mala pomoć mu je ipak potrebna - i zato je tu Josip.
"Moj posao je priprema namirnice iza u kuhinji. Onda ide punjenje robota, točno ide gramaža i dalje sve prepuštam robotu. On nije savršen pa ako nešto zapne ja sam tu", objašnjava Josip Gavran, pomoćnik u kuhinji.
"Uz fine dininge, fast foodove imamo jedan novi vid rekao bih robotskog restorana. To je kombinacija fast fooda i fine dininga. Na brz način dobije se ukusna i povoljna hrana", dodaje Hrvoje Bujas.