dugogodišnja tradicija / Vjerski turizam obara rekorde: dan uoči Gospe prvi hodočasnici već stigli u marijanska svetišta

Fiskalni računi se izdaju najviše baš uoči Velike gospe. No, iako je vjerski turizam sve popularnija grana turizma, još uvijek se ne zna koliko točno novca donosi u državnu blagajnu

14.8.2016.
18:59
VOYO logo

Sutra će ovdje biti deseci tisuća vjernika. Samo kroz jutro slavit će se šest misa. Tko na Trsat dođe jedanput, uglavnom se vraća.

“Iz Zagreba smo stigli i super nam je, drugi put sam u životu ovdje i jako mi se sviđa", kaže Zagrepčanka Anita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dolazimo svake godine na ove dane, vrlo nam je ugodno i jako nam je važna Marija i blagdan Velike Gospe”, dodala je Angela iz Njemačke. 

Prije više od sedam stoljeća na Trsat je stigla Nazaretska kuća Isusove obitelji i tu se zadržala gotovo četiri godine. Danas, središte svetišta čini zlatom okrunjena Gospina slika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je ikona koju nam je darovao Papa Urban V., koji je u Lorettu sreo trsatske hodočasnike koji su plakali i pjevali, radovali se i žalili za Nazaretskom kućom, jasno da Papa nije mogao dati, nosite kuću natrag, nego je dao sliku, ikonu koja je već onda bila stara, a kod nas je već 650 godina”, pojasnio je gvardijan Trsatskog svetišta Antun Jesenović. 

Sveta slika smještena je iza glavnog oltara i vjernici joj se neprestano klanjaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Puno nam znači ovaj blagdan, puno nam je srce kad dođemo Gospi”, tvrdi Zagrebčanka Lidija. 

Ispred crkve sve je puno suvenira s Gospinim likom. Najviše se traže krunice, privjesci i magnetići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najstarije Marijansko svetište u zemlji pohode sve generacije. Čuvarici Grada, kako ju zovu, posebno se klanjaju Riječani.

“Osjeti se taj duh, taj vjernički duh, koliko vjernika dođe tako da stvarno se isplati doći ovdje i doživjeti to”, kaže Dean iz Rijeke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se na Malu Gospu slavi Marijino rođenje - sutra na Veliku Gospu slavi se njezino uznesenje na nebo. I to je najveći Marijin blagdan. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo