Vjenčanje kod matičara pod križem i Tuđmanom

Sklapati brak u gradsku vijećnicu dolaze parovi različitih vjeroispovijesti ili ateisti, tj. agnostici.

26.7.2010.
15:02
VOYO logo

arti-201006300335006"Kad sam nedavno nazočila jednoj svadbi u Trogiru i ugledala ta znakovlja, ostala sam zapanjena jer držim da im u civilnoj dvorani za vjenčanja nije mjesto. Ako netko želi vjenčanje u crkvi, onda će se tamo i vjenčati, a ovako ateisti, agnostici ili građani drugih vjera nailaze na križ i Tuđmanovu sliku u državnoj ustanovi u kojoj mjesto treba imati samo grb", požalila se jedna gospođa. Tragom toga, Slobodna Dalmacija doznaje kako nezadovoljnih uistinu ima mnogo.

"Kad sam razvila fotografije i vidjela da mi iznad kćerine glave stoji glava dr. Franje Tuđmana, poludjela sam. Tražila sam od fotografa da sve slike na kojima se on vidi, kako se ono kaže, 'fotošopira', inače ne znam što bi bilo. Propao bi mi pir", kazala je sugovornica, još uvijek uznemirena zbog scenografije koju, kako je istaknula, zbog uzbuđenja nije ni vidjela dok je vjenčanje trajalo, nego tek naknadno, analizirajući fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novopečena mladenka apelira na gradske vlasti da nešto poduzmu i što prije uklone sliku Franje Tuđmana.

Doznajemo i kako je dvoje 'fetivih' Trogirana željelo građansko, a ne crkveno vjenčanje. No i njih je dočekao križ. Smatrajući kako je povrijeđeno njihovo pravo na slobodan izbor, tražili su od matičara da se ukloni križ, a jedni su čak inzistirali da se vjenčaju vani jer je križ na zidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002250612006Nekima smeta križ, a nekima slika dr. Franje Tuđmana, i tih pritužbi ima sve više.

Predsjednik Gradskog vijeća Pero Maravić iz HNS-a komentirao je za Slobodnu Dalmaciju ovaj problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vijećnica, koja je ujedno i dvorana za vjenčanja, koristi se i za razne druge prigode i sastanke koji se održavaju u sklopu gradske uprave, te je kao takva u ingerenciji gradonačelnika. Ovako uređenu zatekli smo je dolaskom na vlast. Smatrao sam da u samom početku rada Vijeća u novom sazivu nije bilo najbolje vrijeme da se pored iznimno važnih problema bavimo, rekao bih, minornim temama kao što je izgled dvorane za vjenčanje. Podržavam inicijativu građana koji traže da se izgled vijećnice uskladi sa zakonima i propisima RH", kaže Maravić, navodeći da nema ništa protiv da se u našoj vijećnici nalazi križ, doduše ne na mjestu na kojemu je sada, jer to središnje mjesto u vijećnici po zakonu mora biti rezervirano za državne simbole.

"Što se tiče slike prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, uza sve dužno poštovanje, nisam pobornik da se slika bilo kojeg bivšeg, kao i sadašnjeg predsjednika, nalazi u vijećnici jer me to podsjeća na neka prošla vremena. No, ako građani na tome inzistiraju, za takvu vrstu štovanja neka se nađe neka druga prostorija u kojoj bi se izložili svi hrvatski predsjednici, kao i sve druge povijesne i druge ličnosti naše države", zaključio je Maravić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006300335006 arti-201002250612006 arti-201001170202006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo