U ODSUTNOSTI / Vjekoslav Prebeg na ruskom sudu osuđen na 23 godine zatvora jer je bio na strani Ukrajine

Image
Foto: Profimedia

Prethodno je u raspravi tužitelj zatražio da se trojici optuženika izrekne 21 godina zatvora u koloniji strogog nadzora, no sud im je dao još veću kaznu

27.6.2024.
11:16
Profimedia
VOYO logo

Vojni sud Rusije donio je odluku o slučaju pet stranaca zarobljenih tijekom specijalne vojne operacije na teritoriju Ukrajine, piše ruski Kommersant.

Šveđanin Mathias Gustavsson, Hrvat Vjekoslav Prebeg te Britanci John Harding i Andrew Hill u odsutnosti proglašeni su krivima za plaćeništvo. Štoviše, prva trojica su također proglašena krivima za prolazak kroz obuku za terorističke aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno je u raspravi tužitelj zatražio da se trojici optuženika izrekne 21 godina zatvora u koloniji strogog nadzora, a još dvojici šest i pet godina. No, sud je Gustavssona, Prebega i Hardinga osudio na još dulje kazne - svaki od njih osuđen je na 23 godine zatvora s maksimalnim nadzorom, a prvih pet godina moraju odslužiti u zatvoru.

U fazi istrage niti jedan od plaćenika nije priznao krivnju, ističući da ukrajinski zakoni dopuštaju strancima da služe u oružanim snagama po ugovoru. Istodobno, optuženi su tvrdili da nisu izravno sudjelovali u neprijateljstvima protiv ruske vojske, već da su samo obučavali ukrajinsku vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvat Vjekoslav Prebeg rekao je da je, kao vojno lice po zanimanju, odlučio sudjelovati u sukobu u Donbasu još 2019. godine. Službeno je počeo služiti u ukrajinskoj vojsci 2020. Prema njegovim riječima, zarobljen je u blizini Mariupolja.

POGLEDAJTE VIDEO: Rusi uoči samita predložili primirje? 'Nikakvi pregovori s njima ne djeluju, oni se samo boje snage i sile'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo