Sve u skladu s Ustavom / Visoki kazneni sud ipak će proraditi! Donosimo detalje kada će se to dogoditi i gdje će se nalaziti

Za konačnu odluku glasalo je devet ustavnih sudaca. Dvoje se izuzelo jer je sudjelovalo u izradi zakona, dok je dvoje bilo protiv

3.11.2020.
20:57
VOYO logo

Visoki kazneni sud od sljedeće godine ipak će proraditi. Nakon što su prošle godine Orsat Miljenić i Peđa Grbin podnijeli zahtjeve za ocjenom ustavnosti, pa je njegovo osnivanje bilo suspendirano, ustavni suci sada su odlučili kako je sve - u skladu s Ustavom. Novi sud trebao bi proraditi za dva mjeseca.

U zgradi gdje i županijski, samo posebni ulaz. Na prvom i drugom katu. Lokacija novog Visokog kaznenog suda koji bi s radom trebao startati za dva mjeseca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustavni sud se nije bavio time da li je taj sud potreban ili ne, to je u isključivoj nadležnosti Hrvatskog Sabora. To je zakonski model za kojeg će Sabor odgovarati ako je dobar i naravno taj sud kad počne raditi to nije stvar s čim sd treba baviti ustavni sud", kaže predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Svoje mišljenje dala su i četiri pravna fakulteta - od kojih su dva utvrdila da takav sud nije potreban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za konačnu odluku glasalo je devet ustavnih sudaca. Dvoje se izuzelo jer je sudjelovalo u izradi zakona, dok je dvoje bilo protiv. Vrhovni sud - dodaje Šeparović - i dalje će biti najviši u hijerarhiji.

"Ono što je najvažnije, Vrhovni sud će moći ukidati odluke visokog kaznenog suda i nižih sudova, kada je povrijeđen zakon", kaže Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resorni ministar vjeruje kako će do prvog siječnja sve biti spremno. 11 sudaca, od njih 15 - već je imenovano. Uskoro bi i Državno sudbeno vijeće trebalo raspisati natječaj za predsjednika. 

"Mislim da se radi o sudu koji se osniva za potrebe jedne osobe"

"Ja sam prije 10-ak dana obišao prostore županijskog suda u Zagrebu i tamo sam zapravo vidio u kojem se stanju nalazi taj Županijski sud i vidio zapravo prostore koji su planirani za visoki kazneni sud i ti prostori su spremni za početak rada", istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Je li potreban? /

Predsjednik Ustavnog suda objavio odluku sa sjednice: 'Visoki kazneni sud u skladu je s Ustavom'

Image
Je li potreban? /

Predsjednik Ustavnog suda objavio odluku sa sjednice: 'Visoki kazneni sud u skladu je s Ustavom'

Ivan Turudić koji je zadužen za pripremu suda - dok službeno ne profunkcionira - nije baš uvjeren da sve ide tako glatko. 

"Zgrada županijskog suda u bitnom je devastirana, prostor je prilično devastiran, nešto je obnovljeno, nešto nije, mi smo dio namještaja izmjestili na kenedijev trg, gdje se nalazi građanski odjel županijskog suda", poručuje Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uništen je, dodaje i dio informatičke opreme koju treba obnoviti. 

"Treba imenovati još najmanje 4 suca visokog kaznenog suda, dakle,  još je tu puno posla, ovo je dobar početak ali ako se te stvari ne riješe u neko razumno vrijeme, bojim se da bi se taj visoki kazneni sud mogao začepiti sa neriješenim predmetima", jasno će Turudić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a koji je tražio ocjenu ustavnosti tog suda i danas je uvjeren u isto: 

"Mislim da se radi o sudu koji se osniva za potrebe i isključivo jedne osobe, da se ne radi o nečemu što je na bilo koji način korisno za hrvatsko pravosuđe", jasno će Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar odgovara - predsjednika Visokog kaznenog suda odabrat će državno sudbeno vijeće.  

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo