Visoki izvor iz Vlade: Imamo debilni imidž

'Imamo debilni imidž i formalno pravni okvir', objašnjenje je visokog izvora iz Vlade koji je govorio o nužnosti donošenja kontroverznog Zakona o strateškim investicijama.

3.10.2013.
12:25
VOYO logo

"Ako je donesen prostorni plan, a ti ćeš ga (investitora) sutra zazat' s detaljnima i urbanističkim - e, nećeš!", kazao je novinarima visoki izvor iz vlade. Drugi je, pak, govoreći o Zakonu o strateškim investicijama izjavio da to znači: "Ne može se više dogoditi Srđ!"

U turizmu bi prosječno vrijeme za dobivanje dozvola trebalo biti skraćeno s 27 na samo pet mjeseci, ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi oštro opovrgavaju da sporni zakon, čiji se konačni prijedlog šalje sada u Sabor, "kastrira" lokalnu samoupravu, no priznaju da "ovo jest jedan vid centralizacije". U Povjerenstvu za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških investicija kojima će investitori predlagati projekte, prije nego oni dospiju na odlučivanje u Vladu, sjedit će i predstavnici ministarstava koja imaju najviše investicijskih projekata - ministarstva turizma, infrastrukture, prometa, gospodarstva - ali i predstavnici gradova te županija.

"Ako su usvojili prostorni plan, taj projekt je nezaustavljiv. Ako ga nema, onda se ne može provesti", kažu u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bježi iz ove zemlje, ovo su debili!'

Do sada su projekte stopirale prenamjene poljoprivrednih zemljišta u građevinska, katastri i gruntovnice, imovinsko-pravni sporovi, no najviše "loš imidž zemlje i administracija" koji ostavljaju dojam sporosti i neefikasnosti. Tako je jedan ministar kazao da Hrvatsku u inozemstvu prati preporuka: "Bježi iz ove zemlje, ovo su debili!"

"Imamo debilni imidž i formalno pravni okvir", sumirao je taj ministar, dodajući da ova Vlada to nastoji promijeniti. To ide sporo jer se, primjerice, dugo čeka na rješenja sudskih sporova, recimo onoga oko termoelektrane Plomin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko čekamo? Devet mjeseci, godinu dana? Pola mandata Vlade zbog tužbe nekog lokalca tamo! Isto je s Omblom", kaže izvor iz Vlade.

Koordinacija za otklanjanje problema investitorima, pohvalili su se, otkočili su 8 od 20 projekata, čija je ukupna vrijednost pola milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvanaest vrlo kompleksnih je ostalo i to su projekti gdje država, ne lokalna samouprava, može ukloniti prepreke", kazali su, no nisu htjeli otkriti o kojim se projektima radi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo