stiže advent / Više od 200 ugostitelja stavilo ključ u bravu. Imaju apel za inspektore i građane zbog uvođenja eura

Zbog problema neki su odustali od kućica u Zagrebu, a zbog uvođenja eura ugostitelji su poslali inspekciji važan apel

17.11.2022.
7:00
VOYO logo

Okružen slatkim delicijama na radnome mjestu već godinu dana je Henry Jr. Alba , 39-godišnji konobar rodom s Filipina. Prije dolaska u Hrvatsku, kave je pravio u Kataru. Ipak, silno je, kaže, htio doći u Europu.

"Vidio sam dosta toga u europskim zemljama. Sviđaju mi se ljudi, vrlo su dragi. Pristupačni su i pomažu", govori nam Henry o svom doživljaju rada u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo pomoć u zagrebačkoj slastičarnici trebala je vlasnici Martini Dumančić. U potragu za stranim radnicima krenula je prošlog ljeta i nije zažalila.

"Doveli smo strane radnike jer više na našem domaćem tržištu nismo mogli naći kvalitetan kadar. Doveli smo za sada četvero slastičara, pomoćne radnike i konobare, ali imamo u planu još", otkriva nam Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
a cijene rastu /

Hoteli zbog visokih računa zatvaraju vrata ranije nego ikad. Što to znači za RH turizam?

Image
a cijene rastu /

Hoteli zbog visokih računa zatvaraju vrata ranije nego ikad. Što to znači za RH turizam?

Nedostatak domaće radne snage problem je koji je već dulje vrijeme prisutan u ugostiteljskom sektoru diljem zemlje. U budućnosti druge opcije, osim uvoza stranih radnika, čini se, kako je krenulo - neće biti.

Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karina komentira kakvo je stanje na tržištu rada: "Dosta naših radnika otišlo je u druge sektore, u građevinu i, naravno, izvan Hrvatske tako da je to sada postalo jače izraženo nego prije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za deset dana počinje Advent, najveća zagrebačka manifestacija. Iz Turističke zajednice Grada ističu upravo važnost gastro turizma dok se hvale brojevima.

Razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice Grada Zagreba Martinom Bienenfeld koja otkriva kako idu pripreme za Advent: "84 posto kapaciteta zagrebačkih smještajnih objekata već je popunjeno za naš prvi veliki vikend."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stižu turisti, a tko će im sve servirati i praviti fritule i kuhano vino? Dio ugostitelja tvrdi - nema ih dovoljno.

To nam potvrđuje i Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, koji otkriva i posljedice nedostatka radnika: "Nemamo dovoljno radnika za Advent pa je jako puno ljudi odustalo od samih kućica, Adventa i lokacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ima još kalkulacija.

"Postoji mogućnost da lokali, koji su u stalnim objektima, da će zatvoriti svoj lokal jer je veći prihod na samom Adventu", dodaje Letica koja su sve rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Advent traje do 7. siječnja, već prvi tjedan nove godine trošit će se u eurima. Poučeni iskustvom slovenskih kolega, imaju apel za inspektore.

"Često se događalo da u tih 15 dana se nisu mogli vraćati kusuri u eurima gostu i nije se moglo drukčije poslovati pa bi moglo biti tako i kod nas u određenom dijelu. Zato apeliramo na Inspektorat da budu fleksibilniji dok se taj dio malo ne normalizira", poručio je Karna ispred ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A građanima savjetuju da plaćaju kartica gdje god bude moguće.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo