Izazivaju povračanje, proljev... / Noro virus hara Malostonskim zaljevom: Vlasti su odgovorne jer nema pravog sustava odvodnje

Otkako je 2017. testiranje na noro virus uvedeno, ovo je prvi put da je test bio pozitivan

6.3.2019.
8:36
VOYO logo

Nakon što se jedna obitelj otrovala školjkama iz malostonskog zaljeva, žurna reakcija Zavoda za javno zdravstvo dovela je do uznemirujuće vijesti.

U uzorcima kamenica i mušula pronađen je noro virus, najčešći uzročnik crijevnih infekcija koji je u školjke najvjerojatnije dospio izlijevanjem fekalnih voda u more. Za školjkare, ali i gastronome - ovo je velik udarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norovirus je pronađen u školjkama na tri od ukupno pet kontrolnih točaka malostonskog zaljeva.

"Ima takve osobine da se dugo može zadržati, posebno u zimskim uvjetima, u vodi i do dva mjeseca, a inače radi se o jednom od najotpornijih virusa u prirodi", rekao je Milivoj Dominiković, veterinarski inspektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U županiji je zabilježeno sedam slučajeva trovanja.

"Povišena temperatura do 38, međutim imat ćete povraćanje, proljev, jednu slabost, liječi se simtomatski i na svu sreću za dva do tri dana bolest i prolazi", rekao je Stjepan Đurčić, infektolog OB Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja festa od kamenica je otkazana. U zaraženim područjima na snazi je zabrana prodaje školjaka do daljnjeg. Virus je najvjerojatnije završio u moru, nakon perioda velikih kiša, koje su ga donijele iz septičkih jama. 

"Praktički se nitko u sustavu malostonskog zaljeva nije spojio na tu kanalizaciju iako je u nekim naseljima djelomično izgrađena ta odvodnja na nju nitko nije spojen i to je tragedija", rekao je školjkar Antun Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne treba se, misle školjkari, stvarati histerija. Otkako je 2017. testiranje na noro virus uvedeno, ovo je prvi put da je test bio pozitivan. Malostonski zaljev jedini je u Europi gdje se školjke mogu jesti direktno iz mora

"Imamo s druge strane kontinuirani monitoring EU regulativama i dok druge europske zemlje imaju kontinuirano ovakve probleme, nama se sad to prvi put dogodilo", rekao je Vedran Kunica, voditelj projekta Zaštite malostonske kamenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor virusa je čovjek. A izvor problema nepostojeći sustav odvodnje.

"Taj problem će se rješiti, jer kanalizacijski sustav naselja Mali Ston i Luka je završen, tako da će ljudi koji žive tu bit spojeni na kanalizacijski sustav vrlo brzo", kaže Vedran Antunica, načelnik općine Ston.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opomena je ovo nadležnima, koji su u prostorne planove nad jedinstvenim zaljevom predvidjeli gradnju turističkih sadržaja kao i županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo