VIROLOGINJA OTKRILA DA SE NE SLAŽE S POPUŠTANJEM JEDNE MJERE: / 'Naraste li broj oboljelih, znat ćemo da je to direktna posljedica toga'

Image

'Ovaj soj je zarazniji i već smo imali početkom prošle godine jedan takav slučaj', rekla je virologinja

11.2.2021.
15:08
VOYO logo

Britanski soj pojavio se i u Hrvatskoj, a potražnja za cjepivima sve je veća. U javnosti kolaju mnoge informacije, od kojih su neke totalne gluposti. RTL Direkt zato je ugostio virologinju i predstojnicu Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković, Andreju Ambriović Ristov, inače i članicu Znanstvenog savjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku je govorila o dogovorima na današnjoj sjednici Znanstvenog savjeta s Plenkovićem. "Zaključili smo da ne idemo u jače mjere, da su ove mjere primjerene jer su dale rezultate i možda će biti nekakvih malih korekcija mjera, ali u principu idemo dalje kao što smo i dosada, jedina razlika je možda što smo otvorili škole. Iskreno, ja sam protiv otvaranja škola jer je englesko iskustvo pokazalo da su škole pogotovo sada nakon što nam je ušao britanski soj, izvor zaraze. Međutim, kako smo samo to promijenili, ako dođe do ponovnog porasta broja oboljelih znat ćemo barem da je to direktno posljedica otvaranja škola", rekla je Ambriović Ristov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispravit će se neke nelogičnosti

Kazala je kako će biti nekih korekcija mjera, kako bi se ispravile nelogičnosti. "Tipa kave za van, ali mislim da mjere i dalje trebaju ići u tom smjeru da se spriječi okupljanje većeg broja ljudi", kazala je virologinja.

Komentirala je izjavu njemačke kolegice koja je kazala kako smo dobili koronavirus s raketnim pogonom. "Ovaj soj je zarazniji i već smo imali početkom prošle godine jedan takav slučaj kad se pojavila zapravo nova varijanta koja onda vrlo brzo istisne ovu staru varijantu i postane dominantna. To se događa upravo s ovom britanskom varijantom, ona će vrlo brzo u nekakvih mjesec dana vrlo vjerojatno istisnuti staru varijantu i s obzirom da je zaraznija onda će porast broja inficiranih biti nešto strmiji nego što smo imali prije", zaključila je Ambriović Ristov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo