VILIM RIBIĆ ŽUSTRO BRANI ČLANARINU U HGK: / 'Njezino ukidanje bilo bi eutaniziranje institucije stare 168 godina'

Image

Ribić smatra da je prijedlog za ukidanje članarine u HGK 'ishitren'

2.2.2021.
15:34
VOYO logo

Šef Nezavisnog sindikata Vilim Ribić u ponedjeljak je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća držao izlaganje o prijedlogu da se ukine obavezna članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Naime, Ribić se iznimno protivi toj inicijativi.

Danas je Ribić medijima poslao priopćenje na tu temu pa govorio o "eutaniziranju institucije stare 168" godina i da je prijedlog za ukidanjem članarine "ishitren". Ribićevo prioćenje medijima prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"GSV upozorava da je jačanje učinkovitosti društvenih, javnih i državnih institucija interes hrvatskih građana, radnika i poduzetnika. Nacija bez kvalitetnih i funkcionalnih institucija nema nikakve razvojne šanse, ne samo u gospodarskom, već i u civilizacijskom, humanom i demokratskom smislu. GSV upozorava da su u proteklom desetljeću mnoge hrvatske institucije oslabljene uslijed globalne financijske krize, pritisaka na javne izdatke te suženih materijalnih i kadrovskih resursa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ NAJAVIO REFORMU HGK PA SE ŽESTOKO OBRUŠIO NA MOST: /

'To je najgore od najgoreg'; Komentirao i pobunu poduzetnika

Image
PLENKOVIĆ NAJAVIO REFORMU HGK PA SE ŽESTOKO OBRUŠIO NA MOST: /

'To je najgore od najgoreg'; Komentirao i pobunu poduzetnika

'Očuvanje pozitivnih tradicija'

GSV uočava da je jačanje povjerenja hrvatskih građana u institucije jedan od važnih načina kako se može zaustaviti iseljavanje naših građana. U takvom kontekstu GSV zagovara ozbiljnu raspravu o poziciji Hrvatske gospodarske komore u hrvatskom društvu i traži prethodno objektivnu i nepristranu analizu rada HGK radi ustanovljenja stvarnih manjkavosti u njenom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GSV je svjestan potrebe očuvanja institucije sa stoljetnom tradicijom, koja samo reformom djelovanja može osigurati kredibilnost, budući razvoj pa time i očuvanje pozitivnih tradicij.

'Ukidanje članarine bilo bi eutaniziranje instucije stare 168 godina'

Međutim, GSV upozorava da ishitreni prijedlozi o ukidanju obavezne članarine HGK imaju za učinak faktično eutanaziranje institucije stare 168 godina, koja ima javne ovlasti, u koje ulazi i bavljenje legislativnim, makroekonomskim i drugim općim pitanjima, te stoga predstavlja javno dobro, čija se važnost počesto ne percipira iz mikroekonomske i mikrosocijalne perspektive. GSV upozorava da bi uvođenje članarine na dobrovoljnoj osnovi brzo dovelo do urušavanja institucije, kao što bi i porez na dobrovoljnoj osnovi predstavljao urušavanje svake države (pa ga kao takvog niti jedna država nema).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUP kao udruga poslodavaca koja se temelji na dobrovoljnom interesnom članstvu, načelno drži da je potrebno razmotriti i druge modalitete funkcioniranja pa i financiranja same komore, uključujući i dobrovoljno interesno udruživanje i djelovanje prema tržišnim načelima te javno financiranje poslova iz domene javnih ovlasti za koje je zakonom ovlaštena HGK.

GSV je svjestan ogromnog društvenog napora potrebnog da se mnoge institucije u što bržem roku revitaliziraju i učine boljima, pa tako i HGK. Stoga se sva tri gospodarsko-socijalna partnera, vlada, sindikati i poslodavci zauzimaju i podupiru da se u okviru društvenog dijaloga ubrza započeti proces reformi u javnom sektoru, kako bi javna dobra i usluge bile na korist narodne većine, gospodarstva kao cjeline, općeg dobra i dugoročnih nacionalnih interesa", piše u priopćenju Vilima Ribića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo