OGLASIO SE BEROŠ / Pobuna u KBC-u Sestre Milosrdnice nakon slučaja muškarca koji se zapalio. 'Pokrenut je unutarnji nadzor'

Image
Foto: Josip Regovic/Pixsell

Večernji list u srijedu je pisao o problemu 'kadrovske devastacije' i nedostatku specijalista u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u kontekstu jučerašnjeg tragičnog događaja. Kako navodi, sinoć u trenutku smrti muškarca koji se zapalio na Markovu trgu nitko od liječnika specijalista s odjela za opekline nije bio dežuran jer nema tko

12.6.2024.
17:37
Josip Regovic/Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu kako je pokrenuo unutarnji nadzor u KBC-u Sestre milosrdnice zbog pisma tamošnjih zaposlenika Povjerenstvu za unutarnji nadzor kojim upozoravaju na nedostatak stručnog kadra, što se odražava na kvaliteti usluga pacijentima.

Beroš je na upit novinara u Saboru komentirao pismo zaposlenika Povjerenstvu za unutarnji nadzor i kontrolu rekavši kako je o tome informiran te da je 'istina na sredini'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primio sam predstavnike iz struje koja to zagovara, međutim, isto tako sam pozvao na razgovor i predstojnika Klinike za traumatologiju, ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, kao i predsjednika Upravnog vijeća te zatražio očitovanje o istom", rekao je Beroš.

Dodao je kako je pokrenuo interni nazor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku načelna informacija govori da nije riječ o manjku kadra koji bi ugrozio funkcioniranje. Da je riječ o manjku kadra, pogotovo sestrinskog, to relativno stoji. Međutim, ne kada je riječ o jučerašnjoj situaciji, ne kada je riječ o funkcioniranju Klinike za traumatologiju iz dana u dan", kazao je ministar.

Naime, Večernji list u srijedu je pisao o problemu "kadrovske devastacije" i nedostatku specijalista u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u kontekstu jučerašnjeg tragičnog događaja. Kako navodi, sinoć u trenutku smrti muškarca koji se zapalio na Markovu trgu nitko od liječnika specijalista s odjela za opekline nije bio dežuran jer nema tko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DETALJI TRAGEDIJE /

Policajac je krenuo pomoći muškarcu koji se zapalio, no bilo je kasno: Aparatom je ugasio vatru

Image
DETALJI TRAGEDIJE /

Policajac je krenuo pomoći muškarcu koji se zapalio, no bilo je kasno: Aparatom je ugasio vatru

'Nadzor će utvrditi tko je u pravu'

Na komentar da 17 liječnika imenom i prezimenom u pismu upozoravaju na konkretne probleme i da pacijenti ne dobivaju adekvatnu skrb, Beroš je rekao kako će nadzor utvrditi tko je u pravu.

"Dakle, s jedne strane primio sam predstavnike struje koja navodi te elemente, ali isto tako sam primio i predstavnike druge struje koji su gotovo u većini i koji govore da je funkcioniranje Klinike dobro, štoviše da se unapređuje", naveo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna, kaže, zašto se pojavljuju takve oprečne informacije te da je njegov zadatak determinirati istinu i sačuvati funkcioniranje Klinike za traumatologiju te adekvatnu zdravstvenu zaštitu pacijentima, dodavši da je zato zatražio unutarnji nadzor.

"Trenutno, osim pretjeranih gužvi koje se događaju u ambulanti, a koje je moguće opravdati zbog velikog broja traumatiziranih hitnih bolesnika, a čemu smo utemeljili alternativni odgovor u izgradnji i dogradnji KB-a Dubrava kao novog traumatološkog centra za istočni dio Zagreba, ja primjedbi pacijenata na zbrinjavanje istih u Klinici za traumatologiju nisam dobio", istaknuo je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o problemima unutar zdravstvenog sustava, Beroš je poručio i kako će se morati razriješiti situacija rada liječnika u privatnim ordinacijama, što se događa i u toj ustanovi.

"Znatan broj liječnika iz te ustanove radi i privatno, što je do jedne mjere u redu, međutim, kada to pređe granicu, onda može ugroziti funkcioniranje sustava s čime ćemo se posebno pozabaviti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Svjedoci su gledali kako se muškarac polijeva, ali nisu mogli ni zamisliti što slijedi. Nekima je pozlilo

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo

Još iz rubrike