VIKEND JE 'GORIO', A TEK SMO NA POČETKU TOPLINSKOG VALA: / 'Gori na sve strane, s poda, od gore; koliko ćemo izdržati, ne znam'

Image
Foto: Pixsell

Protekli vikend označio je početak pravih ljetnih vrućina, protiv kojih se, osim kupanja u moru i traženja hladovine, može boriti i slušajući savjete stručnjaka

29.6.2020.
15:45
Pixsell
VOYO logo

Protekli je vikend bio najtopliji ove godine, a ljeto je tek na početku. Mnogi na Jadranu su osvježenje pronalazili u moru, dok su se u ostatku zemlje ljudi rashlađivali kako znaju. Živa u termometru u pulskoj Areni popela se na 35 stupnjeva. Osim što im je malo pretoplo, turistima se sviđa vrijeme u Hrvatskoj. Nakon razgledavanja, slijedi kupanje, a plaže su već krcate, jer more je dovoljno toplo za osvježenje. "Baš je taman da se rashladi čovjek, ugodna je, ugodna je, super, sve super", komentirao je za Dnevnik.hrMatej iz Njemačke.

Meteorolog Dario Brzoja pojasnio je da je more toplije na sjeveru nego na jugu, a temperature su između 22 i 26 stupnjeva. Osim mora, zaklon o vrućine mnogi su potražili u hladovini. Zbog epidemioloških mjera mnogi su, usprkos vrućini, morali raditi pod maskama. "Gori na sve strane, s poda, od gore, još ove maske, rukavice, koliko ćemo izdržati, ne znam", komentirao je prodavač Faruk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽE 'PAKAO', DOBRO ISPLANIRAJTE GODIŠNJI; Dunja Mazzocco Drvar: /

'Ovako sušan signal nikad nisam vidjela. Bit će to jedno najtoplijih ljeta'

Image
STIŽE 'PAKAO', DOBRO ISPLANIRAJTE GODIŠNJI; Dunja Mazzocco Drvar: /

'Ovako sušan signal nikad nisam vidjela. Bit će to jedno najtoplijih ljeta'

Puno tekućine i lagana prehrana

Hladovinu su potražili i na kontinentu, a nedostatak ugodno toplog mora nadoknadili su hladnom vodom ili gemištom. Mnogi su razmišljali i o lakšoj hrani.

"Uvijek se naglašava važnost pijenja tekućine, koji put pomislimo da to nije više potrebno, međutim, vjerujte mi, je. Na prvom mjestu uzimanje jako puno tekućine", preporučila je savjetnica za prehranu Sanja Močinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I klima uređaj može biti poguban

Preporučljivo je boraviti na suncu sa šeširom i kremom sa zaštitnim faktorom, no to nisu jedine preporuke. Naime, potrebno je paziti na mnogo više stvari.

"Ako smo spustili klimatizacijski uređaj na više od sedam stupnjeva niže nego što je vani, pa izlazimo na veliku vrućinu, to zahtijeva od našeg kardiovaskularnog sustava da pojačano radi, a kod kroničnih bolesnika to je otežano, i može izazvati čak i infarkt", savjetovala je liječnica Gordana Bilić Antić kako se boriti protiv vrućina koje će vladati cijeli ovaj tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo