pojačavanje vojne prisutnosti / Vijeće za obranu dalo potporu slanju hrvatskih vojnika u misije NATO-a u Litvi i Poljskoj

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ukupni broj raspoređenih vojnika dogovorit će se s partnerima, ali je prepostavka kojom se sad raspolaže da u Litvu ide 200 vojnika, a u Poljsku 90

19.4.2017.
9:40
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo obrane u srijedu je priopćilo kako je Vijeće za obranu dalo potporu slanju hrvatskih snaga u NATO-ovu brigadnu skupinu u Litvu i Poljsku, piše Novi list. 

U sklopu ojačavanja prednje prisutnosti NATO-a, kako se naziva koncept, 2016. godine na razini Saveza donesena je odluka o osnivanju posebne brigadne skupine koja bi trebala biti raspoređena u tri baltičke države i Poljsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se od prvog dana znalo da će Hrvatska sudjelovati u njemačkom dijelu skupine u Litvi, nije se znalo koliko će vojnika biti potrebno, dok je raspoređivanje naših snaga u Poljsku potpuno nova informacija. 

Ukupni broj raspoređenih vojnika dogovorit će se s partnerima, ali je prepostavka kojom se sad raspolaže da u Litvu ide 200 vojnika, a u Poljsku 90.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi se i kako će, prema sadašnjem planu i programu, kontigent za Poljsku otići krajem ove godine, dok bi se pojačana satnija u Litvu uputila početkom 2018. godine.

Konačnu odluku o slanju postrojbi izvan državnih granica donijet će Sabor, koji jedini ima takvu ovlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao izraz solidarnosti, Republika Hrvatska podupire sve odluke i napore Saveza usmjerene na jačanje kolektivne sigurnosti i obrane, te će u skladu s navedenim, Ministarstvo obrane pokrenuti proceduru donošenja potrebnih odluka Hrvatskog sabora o sudjelovanju u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi i Republici Poljskoj", navodi se u priopćenju, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo