VIDOVITA PARTNER BANKA SE HVALI: / 'Rizik Agrokora za nas je bio jednak nuli'. Zaboravljaju reći da je kod njih radila Martina Dalić

Image
Foto: Pixsell

U intervjuu Poslovnom dnevniku šef ove banke Petar Repušić kaže da je izloženost Agrokoru bila 'ravna nuli'

7.5.2018.
17:11
Pixsell
VOYO logo

U trenucima dok traje ozbiljna napetost među vjerovnicima Agrokora, pa i bankama koje su bile (i ostale) izložene visokom riziku poslovanja s Agrokorom, šteta da ispod radara ostane informacija da je jedna hrvatska banka vizionarski, vrlo rano, ranije od mnogih drugih osjetila da je Agrokor na rubu kolapsa.

Petar Repušić, predsjednik Uprave Partner banke, u intervju Poslovnom dnevniku, otkrio je naime da je "rizik Agrokora za Partner banku bio jednak nuli". Na pitanje novinarke Poslovnog "koliko je propast koncerna utjecala na Partner banku", u 2017. kada su banke kumulativno izdvojile 4,3 milijarde kuna rezervacija zbog Agrokora, Petar Repušić naglašava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidovita banka? Pa i ne baš

"Neki kažu da smo imali sreće, a mi kažemo da smo aktivno vodili brigu o svojim plasmanima, te nismo željeli biti dio restrukturiranja sustava koji se nazirao." A kako su to "aktivno vodili brigu o plasmanima"?

"Puno smo radili s Agrokorom, ali smo godinu i pol prije krize koncerna, postupno odlučili smanjivati izloženost. Osim s Agrokorom radili smo i s velikim hrvatskim tvrtkama dobavljačima koncerna koje je također pogodila kriza. I tu smo na vrijeme prepoznali rizik prelijevanja pa smo u tako do kraja ljeta 2016. iz Agrokora izašli u cijelosti, a iz velikih njihovih dobavljača do kraja te iste godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik uprave Partner banke otkrio je, dakle, da su oni u Partner banci još krajem 2016. bili "vidovitiji" od Zagrebačke banke, Erste, HBOR-a ili HPB.

Martina Dalić bila je glavna ekonomistica te banke

Naravno, ne spominje se činjenica da je sadašnja potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, dosta dugo i značajno bila vezana za Partner banku. Dalić je od travnja 2000. do siječnja 2004. bila glavna ekonomistica banke, a potom, od ožujka 2008. do prosinca 2010. bila predsjednica Uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jesen 2016. ulazi u Plenkovićevu vladu, a nakon izbijanja krize u Agrokoru upravo ona rukovodi projektom državne intervencije za spašavanje kompanije.

Autorica lex Agrokora

Iako je premijer Plenković idejni začetnik lex Agrokora, na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo ona je izjavila da je se može smatrati autoricom tog kontroverznog zakonskog rješenja za krizom razoreni Agrokor, a tim zakonskim rješenjem je diktirano i postupanje banka koje se se našle u Agrokorovom kobnom zagrljaju. Daliće je rukovodila i timom koji je radio na lexu i ostala je ključni "oficir za vezu" između privremene uprave i Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Žigman, danas predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, od ožujka 2008. do 2011. bio je član Uprave Partner banke, a cijelo vrijeme ga se smatra bliskim suradnikom potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Također, vlasnik Partner banke je cijelo vrijeme isti: Božo Čulo.

Jesu li znali više?

Informacija koju je otkrio bankar Repušić iznimno je zanimljiva u vrijeme kada se analizira tko je što znao o stvarnom stanju u Agrokoru prije pucanja krize. Je li Partner banka možda ipak znala nešto više od drugih u trenutku kada se tako brzo posve izvukla iz poslova s Agrokorom, zahvaljujući prije svega izvrsnim neformalnim vezama s visoko rangiranim političarima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili možemo postaviti stvari i drugačije: kako je jedna "mala" Partner banka već krajem 2016. imala nos za probleme u Agrokoru i krenula u brzu evakuaciju, a nije reagirala – Hrvatska narodna banka?

Ili, ako je Partner banci bilo sve jasno u jesen 2016., kako je moguće da je politici onda trebalo toliko dugo za promišljanje interventnih mjera?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo