'REŠETANJE' NOVIH MINISTARA / Vidović Krišto prozvala Bačića zbog skupocjenog sata, pa se okomila na Šeksa: 'Kontrolira pravosuđe preko vašeg drugog kuma!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Bačić će vrlo učinkovito i brzo ući u sve zadaće, nadležnosti i aktivnosti ministra. Ujedno će svojim političkim autoritetom jer je riječ o čovjeku koji će dobro obavljati koordinativne aktivnosti prema nizu drugih resora', rekao je Plenković

16.1.2023.
9:18
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Kandidati za nove ministre, Branko Bačić i Šime Erlić, u ponedjeljak ujutro saslušavaju se na nadležnim saborskim odborima. Očekuje se da ih na početku svake sjednice predstavi premijer Andrej Plenković.

Žestoko na predstavljanju Bačića

Predstavljanje Branka Bačića pred saborskim Odborom za prostorno uređenje počelo je traženjem stanki. Željko Tušek na početku je rekao da će se donositi pravovaljane odluke pošto je skupljen kvorum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponašate se kao da biramo novi saborski meni, a ne nove ministre" poručila je potpredsjednica Odbora SDP-ova Sanja Radolović negodujući što su i ovog puta vladajući stavili dva saslušanja u razmaku od samo sat vremena, zbog čega oni koji su članovi oba Odbora ne mogu sve stići i kvalitetno sudjelovati u raspravama.

"Ovo je primitivno naslije nad radom Parlamenta", istaknula je i nezavisna Karolina Vidović Krišto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kritike da predstavljanje ministara pred odborima nije dobro organizirano i da nije ostavljeno dovoljno vremena između sjednica, Predrag Štromar odgovorio je da je sve na vrijeme javljeno. Mostov Nikola Grmoja inzistirao je da ima pravo na stanku i da je povrijeđen Poslovnik, a Štromar je odbacio zahtjev. Nakon toga uslijedili su i druge prijave povrede Poslovnika. 

Plenković: 'Bačić će učinkovito i brzo ući u sve zadaće'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku kako je Bačić dobro poznat zastupnicima te da je jedan od najiskusnijih političara u Saboru i da je u svojoj bogatoj političkoj karijeri bio načelnik općine, državni tajnik u ministarstvu prometa, ministar graditeljstva... "Samo po sebi to znači da je čovjek koji se itekako dobro razumije u nadležnosti i funkcioniranje ovog ministarstva", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bačić će vrlo učinkovito i brzo ući u sve zadaće, nadležnosti i aktivnosti ministra. Ujedno će svojim političkim autoritetom jer je riječ o čovjeku koji će dobro obavljati koordinativne aktivnosti prema nizu drugih resora. On je inženjer geodezije, radio je u upravi za katastar, poznaje sve složene procese u graditeljstvu i prostornom uređenju", rekao je premijer dodajući da kada je netko prošao sve razine vlasti, onda je zasigurno čovjek koji ima sve potrbne reference i iskustvo da se bavi time. "Ono što je meni posebno važno je da je riječ o osobi od mog najvećeg povjerenja", rekao je Plenković.

Kada se članovima Odbora pokušao obratiti Bačić, ponovno su počeli zahtjevi za stankama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da ne bismo patili od sinkope: Tko je odgovoran za obnovu'

SDP-ova Radolović ga je podsjetila da je isto govorio i za Paladinu. "Šest izgrađenih kuća su dokaz da niste napravili ništa" poručila je premijeru."Da ne bismo patili od sinkope, kako nas premijer često voli omalovažavati na aktualcima, podsjetila bih na njegove riječi", rekla je SDP-ovka Sanja Radolović nabrajajući premijerove izjave. Na pokušaje da je se prekine, rekla je da je povrijeđen zdrav razum i da mora završiti. Kako je inzistirala da nastavi govoriti, dobila je opomenu.

Anka Mrak Taritaš rekla je kako već tri godine slušamo o tome što treba napraviti u obnovi. "Kad je predstavljao bivšeg ministra Paladinu, Plenkvoić nije rekao ništa o drugim poslovima u resoru ministarstva. Ovo je prilika da ga pitamo o izmjenama Zakona koje će devastirati cijeli postupak prostornog uređenja na isti način na koji nije pokrenuta obnova", rekla je MRak Taritaš i upitala premijera je li dobio otvoreno pismo udruga koje upozoravaju na štetne posljedice izmjena zakona. Premijer je rekao kako je pismo vidio te kako je siguran da će Bačić kad postane novi ministar voditi taj proces i da će biti dijaloga s onima koji su pustili to pismo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve ste to govorili i za Paladinu'

Urša Raukar Gamulin pitala je Plenkovića hoće li Bačić zaista imati njegovu punu političku podršku. Premijer je odgovorio: "Hoće."

Predlažući Bačića za novog ministra premijer poručuje da se lopovluk isplati, poručila je Krišto.  "Dokazano je sudjelovao u korupcijskim radnjama " rekla je, a Plenković odgovorio da su sve njezine objede neutemeljene pa se hvalio što je sve njegova Vlada učinila do sad.  Socijaldemokrat Zvane Brumnić pitao ga je što se dogodilo sa stručnjakom Paladinom, kojeg je predstavljao kao svoj izbor, te u kojem je trenutku odustao od programa Vlade, a koji je govorio o cjelovitoj obnovi Zagreba i cjelovitoj revitalizaciji Banije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 'Vi ste karijesovi mališani'

"Vlada nije odustala od svog programa i zato Bačiću ni ne treba nikakav poseban program. Nekonstrukcijska obnova, više od 5000 objekata je dovršeno, što se tiče Zagreba, lijepo je rekla ministrica Obuljen Koržinek gdje je plan obnove povijesne jezgre za koji je zadužen, gle čuda, Grad Zagreb, koji inače funkcionira na potporama Vlade", rekao je. 

Ova Vlada i ovaj premijer idu svojem kraju, poručio je Grmoja.  "Zašto ste sada shvatili ono što smo mi odmah govorili da se ne smiju razbacati institucije na sve strane". pitao je, a Plenković mu uzvratio da su Mostovci "karijesovi mališani." Pa se osvrnuo na odluku o obuci ukrajinskih vojnika i poručio kako je nepodrška za to sramota 53 zastupnika.  "Nećete se odlijepiti od te sramote dok ste živi - poručio je Plenković, a Grmoja se zaderao da njega može biti sram za sve što je napravio, tj nije napravio, na Baniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako postoji sramota u ovoj državi, onda je to sramota nečinjenja nakon obnove", uključila se i Mrak Taritaš te zatražila stanku, a Štromar ju odobrio u trajanju 10 minuta.

Počelo saslušavanje i drugog kandidata za ministra

Plenković je pred Odborom za regionalni razvoj predstavio Šimu Erlića. Rekao je kako je cijela njegova karijera vezana za politiku regionalnog razvoja. Također je naglasio kako je važno da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Erlić je do sada bio državni tajnik u ovom ministarstvu od početka naše druge Vlade, riječ je o čovjeku koji je mlađe dobi, član je Predsjedništva HDZ-a, iz Zadra je, obiteljski je čovjek, ima troje djece, cijela njegova karijera bila je vezana za politiku regionalnog razvoja i korištenje EU fondova. Radio je u županijskoj agenciji, upravnom odjelu Grada Zadra, ima neposredno iskustvo i uvjeren sam da je itekako spreman i svjestan svih izazova", naveo je Plenković dodavši kako očekuje da se dovrše svi projekti  koji se tiču prethodne financijske perspektive te da se nastavi dobra aktivnost na Nacionalnom planu oporavka i otpornosti u povlačenju EU sredstava. 

"Ono što je sada ključno, nameću se dva cilja. Prije svega, to je završetak postojeće financijske perspektive, moramo se posvetiti cilju  da u ovoj godini realiziramo sva sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje", rekao je Erlić dodajući da je važno da sva tijela u sustavu odgovore tom izazovu na zadovoljstvo svih. Uvjeren je da će u tome i uspjeti.  "Uz taj intenzivan zadatak, moramo brzim tempomom, paralelno organizirati sustav za provedbu nove financijske perspektive u kojoj je 9 mlrd eura. Naš je zadatak da usmjerimo sredstva u sve dijelove Hrvatske", rekao je Erlić članovima Odbora i dodao kako su ova sredstva "prilika generacije" i da će nam pomoći da podignemo standard i približimo se najrazvijenijim članicama EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jeste li smijenili ministricu jer nije produljila ugovor'

Grmoja je upitao premijera zašto je smijenio ministricu Tramišak i je li istina da su problemi počeli s njom kad nije produžila ugovor s tvrtkom Omega Software, zbog čega je dobivala i prijetnje. Podsjetio ga je kako je zdušno branio bivšu ministricu, prethodnicu Tramišak, Gabrijelu Žalac te ga pitao kako bi usporedio rad njih dvije. 

"Ovo je postao sport svojstven oporbi, da nema tih špekulacija iz medija, vi ne bi imali što pitati. Taj nebulozni članak koji je objavio Jutarnji list je sramota. Sramota za novinarku koja ga je pisala, urednika, kuću. Nikakve istine nema u tome. Želimo imati u Vladi koji funkcioniraju timski, zahvaljujem ministrici Tramišak na doprinosu ", odgovorio je premijer, pa nastavio o Ukrajini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk bocnuo sa Žalac

SDP-ov Arsen Bauk poručio je da se zna zašto je smijenio Tramišak. "Zato što možete. Moram pohvaliti što ste stavili za dva nova ministra iz Dalmacije ", poručio je pa i on upitao s kim mu je bilo lakše i bolje surađivati - s Tramišak ili Žalac uz konstataciju da se može zaključiti da je premijer više prožalac. "Svi koji su došli imali su znanja i povjerenje, svatko daje svoj doprinos i zahvaljujem svima koji su ga dali svatko u svoje vrijeme i na svoj način ", rekao je premijer. 

Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno odboru predstavi premijer. Nakon toga se kandidat i sam uvodno obrati zastupnicima, koji mu potom mogu postavljati pitanja, a on je na njih dužan odgovoriti. Bačić i Erlić trebali bi zamijeniti Ivana Paladinu i Natašu Tramišak, koje je premijer Plenković smijenio u sklopu najnovije mini rekonstrukcije Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladina odlazi s čelnog mjesta ministarstva opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Baniji i u Zagrebu, a Tramišak zbog navodnog premijerovog nepovjerenja u nju.

Bačićev skupocijeni sat

Karolina Vidović Krišto je prozvala Bačića zbog sata od 7 tisuća eura koji mu je navodno poklonila državna tvrtka ACI Marina i upitala ga je li ta tvrtka mogla novac uplatiti u državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ste na prozivku Milanovića o tom satu rekli da ste ga nekom donirali. Ovdje se postavlja pitanje vaše transparentnosti. Vi taj sat niste smjeli primiti, ako ste ga stvarno donirali, morali ste imati pisani trag... Transparentnost je ključni problem Hrvatske", rekla je.

"Vi ste izrazito bliski s čovjekom koji vam je omogućio političku karijeru, Vladimirom Šeksom, vašim kumom... Kad bi Hrvatska imala transparentno pravosuđe, Hrvatska ne bi imala ovakvu divljačku korupciju. A upravo Šeks kontrolira pravosuđe preko vašeg drugog kuma, Šeparovića... Izjasnite se, zašto ste primali korupcionaške darove? Je li vam korupcija prihvatljiva?", pitala je dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i da je smjena Nataša Tramišak potez očajnika te da je smijenjena jer je surađivala s europskim istražiteljima. "Njegovo (Plenkovićevo) javno podržavanje Gabrijele Žalac je skandal. Ona je mislila da se može krasti bez sankcija... Vrlo skoro dolazi vrijeme polaganja računa", rekla je. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo