nečiji ljubimac / VIDEO Ulovljen rakun Branko koji je zalutao na zagrebačkom Štefanovcu. 'Pitom je i papao je jabuke'

U Hrvatskoj u divljini rakuna nema, u Europi žive u šumama kraj Berlina gdje su naseljeni prije Drugog svjetskoj rata, ali postoji uzgajivačnica goniča rakuna

21.10.2022.
11:46
VOYO logo

"Rakun je pitom, vrlo znatiželjan, nije agresivan i traži hranu. Ostavila sam mu po šumi nešto povrća voća i jaja u nadi da će ih naći i neće ostati gladan. Na stranicama Zoo-a sam pročitala da jede skoro pa sve, od jaja, povrća, voća, kukaca, ribe, pileće meso sl. Nazvali smo ga Branko i nadam se da će naći siguran i adekvatan dom ili će se stanovnici brinuti o njemu", ispričala je Vanja Đanić za 24 sata koja je rakuna pronašla na Štefanovcu u Zagrebu.

"Životinjicu sam susrela jučer oko 17 sati na brani. Istina je da se radi o Južno Američkom nosatom rakunu, što znači da je ili pobjegao iz Zoološkog vrta ili je pobjegao iz nečije privatne kolekcije ili ju je netko ostavio. Obavijestila sam susjede u blizini koliko sam mogla o prisutnosti rakuna i svi kojima sam se obratila su reagirali sa brigom i sažaljenjem. Voljela bih kad bi se životinjici moglo pomoći u smislu da se ostavi hrana i da se obrati pozornost na nju jer u suprotnom, ako tokom zime neće naći hranu će poharati stanarima vrtove, obilježiti će ju kao nametnika i bojim se da će joj netko nauditi, a to je samo izgubljeno stvorenje koje ne bih trebalo biti na Balkanu na prvom mjestu", kaže Vanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu su se oglasili i iz Zoološkog vrta Grada Zagreba te kažu kako su njihovi rakuni svi na broju.

"Nosati rakun kojeg je netko opazio u Štefanovcu, najvjerojatnije je nečiji kućni ljubimac. U Zoološkom vrtu Grada Zagreba živi deset nosatih rakuna i svi su na broju. Naši su u dobi od 6 do 19 godina, a ovaj s fotografija koje su objavljene na društvenim mrežama, djeluje kao mlađa jedinka", kaže Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba jutros obišla mjesto na kojem je nosati rakun fotografiran, no životinja više nije bila tamo.

Jutros je Azil Dumovec nakon dojave stigao po rakuna i zbrinuo ga. Akciju hvatanja nosatog rakunčića možete pogledati u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno, u Hrvatskoj u divljini rakuna nema, u Europi žive u šumama kraj Berlina gdje su naseljeni prije Drugog svjetskoj rata, ali postoji uzgajivačnica goniča rakuna, američke pasmine pasa s najdužim ušima na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo