VIDEO: / Traženje zabrane abortusa pozdravljeno pljeskom

Najprovokativniji dio mise, koju je papa predvodio na Hipodromu, dogodio se na kraju kada je krčki biskup jasno od vlasti zatražio ukidanje odnosno reviziju zakona koji dopušta abortus.

5.6.2011.
11:13
VOYO logo

Već od tri sata ujutro vjernici su započeli s pripremama za misu na Hipodromu. Pjevala su se religiozne pjesme i čitali odlomci Evanđelja te govora Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Na istom je mjestu Ivan Pavao II. tijekom prvog od tri posjeta našoj zemlji 1994. okupio oko milijun ljudi. Ta brojka ovaj put znatno je manja, manja čak i od najave Crkve da će doći 400.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek drugog dana posjeta Pape pratite na Danas.hr-u gdje možete pročitati i najbitnije momente jučerašnjeg boravka Svetog Oca u Zagrebu.

12.43 Papa papamobilom odlazi sa Hipodroma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.39 Završava misno slavlje. Biskupi i papa odlaze s oltara.

Predsjednik Vijeća HBK za obitelj zatražio reviziju zakona o abortusu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.15 Predsjednik Vijeća HBK za obitelj, krčki biskup Valter Župan zatražio je reviziju zakona koji dopuštaju abortus.

"Imamo pravo da želimo da djeca imaju oca i majku koji su im podarili život. Imamo pravo i želimo da oni koji nama upravljaju poštuju život i tražimo da se konačno revidira zakon iz nekih, željeli bismo vjerovati, prošlih vremena o prekidu ljudskog života i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt", rekao je Župan kojemu su okupljeni pljeskali. Župan smatra da okupljeni vjernici predstavljaju većinu u Hrvatskoj pa da im to daje za pravo iznositi i tražiti poštivanje kršćanskih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.40 Na misi je i politički vrh Hrvatske. Tu su predsjednik države Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom, premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić, Vladimir Šeks, Željka Antunović, Gordan Jandroković ...

11.30 Zbog sparine, žeđi i opće iscrpljenosti vjernika Hitna pomoć ima pune ruke posla. Još nema točnih podataka o broju intervencija, ali neki su prevezeni i u bolnicu. Ekipa ima dovoljno jer je broj timova zbog dolaska pape uvelike povećan. "U nesvijest padaju ljudi svih životnih dobi. Problem je što voda nije dovoljno dostupna, sve vi se riješilo s dvije cisterne", rekao je za Danas.hr djelatnik Hitne koji je želio ostati neimenovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.10 "U Europi se na žalost širi sekularizacija. Ljubav se svodi na sentimentalan osjećaj. Bez otvorenosti životu. Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu. Mlade obitelji budite hrabre. Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak. Drage obitelji radujte se očinstvu i majčinstvu", rekao je papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.53 "Zahvaljujem Gospodinu za sve drage obitelji koje su se ovdje okupile i sve druge koji nas prate putem radija i televizije. Upućujem vam svoju ljubav", poručio je papa vjernicima.

10.43 Okupljenom mnoštvu osim katolika, religiozne knjige dijele i evanđelisti te jehovini svjedoci. Dio knjiga se i prodaje, no uposleni na tom zadatku žale se da prodaja loše zbog besplatnih primjeraka. Primjerice Knjiga "Isus naša sudbina" Wilhelma Buscha se ne naplaćuje pa je ima posvuda, primjerci leže naokolo po travi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.25 "U ime Oca, Sina i Duha Svetoga", počeo je Papa misu. Procjena je da se na Hipodromu okupilo više od 300.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:15 Kardinal Josip Bozanić zaželio je dobrodošlicu Svetom ocu i prisjetio se triju posjeta njegova prethodnika Ivana Pavla II. "Neka vaša riječ bude okrjepa našoj vjeri i svjetlo svima koji žele živjeti put istine", rekao je Bozanić.

10.13 Papa Benedikt došao je na oltar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.00 Oglasila su se zvona i krenula je pjesma. Procesija biskupa. Počela je misa.

9.43 Papa je u papamobilu obišao vjernike na Hipodromu. Osiguranje mu je u jednom trenutku u ruke dalo bebu jednog od vjernika koju je on blagoslovio. Nešto kasnije blagoslovio je još jednu bebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.56 Sa razglasa pozivaju vjernike da se spuste sa stupova na koje su se uspeli i da ne pomiču ograde. Vjernici i dalje pristižu, Hipodrom nije još pun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.36 Papa ulazi na prostor Hipodroma. Vjernici ga pozdravljaju pljeskom i mašu zastavama. Na Hipodromu se već oko 8 sati okupilo više od 250 tisuća ljudi. Ima ih i iz inozemstva, došlo je mnogo vjernika iz susjedne BIH, ali i iseljenih Hrvata iz cijele Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.33 Vjernici iščekuju dolazak Pape na Hipodrom. Nešto prije osam sati već je bilo nekoliko medicinskih intervencija. Starijem gospodinu je pozlilo, no, srećom samo ga je uhvatila nesvjestica jer je prilično sparno.

Za kupnju su dostupni voda i sladoled, čokoladice i grickalice, sendviči i kava. No, bolje će proći oni koji su sve donijeli sa sobom jer cijene nisu male. Pola litre vode je 10 kuna, a toliko stoji i kava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od pape Ivana Pavla II. koji je tijekom svoja tri boravka u Hrvatskoj mise služio na našem jeziku, Benedikt se vjernicima odlučio obratiti na latinskom i talijanskom.

Podsjetimo, Papa Benedikt XVI. boravi u Zagrebu od subote ujutro kada je u 10.45 sletio na Pleso. U zgusnutom rasporedu tijekom jučerašnjeg dana posjetio Ured predsjednika na Pantovčaku gdje se susreo s predsjednikom Ivom Josipovićem, potom je otišao prema Apostolskoj nuncijaturi gdje ga je dočekala premijerka Jadranka Kosor. U papamobilu se oko 18 sati centrom Zagreba dovezao do zgrade HNK gdje ga je čekalo 700 hrvatskih uglednika kojima je održao govor u kojem je dao svoju viziju modernog društva kroz prizmu krize savjesti. Na glavnom zagrebačkom trgu oko 25.000 mladih dočekalo je papu kao zvijezdu. Molitvenim bdijenjem na Trgu završio je jučerašnji program papina dvodnevnog posjeta, a tijekom nedjelje, osim jutarnje mise na Hipodromu, slavit će molitvu Večernje s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca u katedrali u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak i oproštaj od pape na Plesu najavljen je za 19 i 15. specijal-201012070191004-Papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj

Vezani članci:

arti-201106040287006 arti-201106040038006 arti-201106040020006 arti-201106030437006 arti-201106010329006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo