NEVRIJEME POHARALO ZEMLJU / VIDEO Rijeka opet potopljena, u Bakru razina mora za metar viša od prosjeka, Mirogoj u Zagrebu pliva

Image
Foto: N. Žganec/G. Kovačić /Zagorje.com/Ravnateljstvo civilne zaštite

U Zagorju je pala tuča veličine lješnjaka, jaka južina, niski tlak zraka i padaline uzrokovale su potapanje mjesta na sjeveru Jadrana, a more se uzdiglo debelo iznad prosječne razine. Fronta se polako premješta prema istoku zemlje, a iza sebe je ostavila već potopljene gradove u središnjoj Hrvatskoj

31.10.2023.
13:21
N. Žganec/G. Kovačić /Zagorje.com/Ravnateljstvo civilne zaštite
VOYO logo

Državni hidrometeorološki zavod na platformi "X" objavio je radarske snimke premještanja fronte preko Hrvatske. Navode ako se s izraženijim će pljuskova uskoro stići ponegdje na istok unutrašnjosti, a trenutno ih ima na bjelovarskom i koprivničkom području.

Navode kako puše jak vjetar, mjestimično da pada obilna kiša uz dosta munja i mogućnosti tuče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tuča je već poharala Zrvatsk zagorje i okoln područje. Civilna zaštita objavila kako je dijelove Hrvatskog zagorja danas ujutro oko 8:15 sati pogodila je tuča veličine lješnjaka. Prema informacijama Ž?????????? ?????? ??? ???????, oko 10:40 sati Zagorje je zahvatilo i nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom te prouzročio rušenje krovišta obiteljske kuće u Gornjoj Stubici te dva krovišta u Donjoj Podgori. U Gornjoj Stubici stablo se srušilo se na vodove električne struje, a u mjestu Tugonica vjetar je raskrio dio krovišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

U Gornjoj Stubici jak vjetar odnio je dio krovišta na obiteljskoj kući

Naš čitatelj poslao nam je video iz Zlatara kojeg je pogodilo jako nevrieme s obilnom kišom i tučom. Doslovno je to bio prolom oblaka.

Tuča koja je pala na području Zagorja bila je veličine oraha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zagorje.com

No nevrijeme je stvorilo probleme i na sjeveru Jadra. Središte Rijeke i tržnica danima su potopljeni zbog jake južine koja je podigla razinu mora.

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Danas je novi problemi i nove poplave u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obilnih pljuskova kao što je bilo najavljeno već ima na sjevernom Jadranu, u Rijeci je danas već palo više od 63 mm. I u nastavku dana treba računati na jake pljuskove, s njima obilnu kišu, ali ponegdje i prolazno vrlo jak vjetar te tuču", stoji u objavi DHMZ-a na X-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Ponovo je zabilježena visoka razina mora i u Bakru. Podsjetimo, prije nekoliko dana zabilježena ja jedna od najvećih razina mora od 1929. godine kada je more bilo za 107 centimetara više od prosječne razine.

Danas slično - u 7:14 sati mareografska postaja u Bakru zabilježila je vodostaj koji je za 105 centimetara bio viši od srednje morske razine. I ovog puta vjerojatni uzrok je "olujni uspor", odnosno dizanje mora zbog niske razine zraka i olujnog južnog vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine povezan s klimatskim promjenama, čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko 3 mm/god. Ponavljanje izuzetno visokog vodostaja unutar samo četiri dana ukazuje na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme", priopćili su iz Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.

A u glavnom gradu Zagreba zbog naleta nevremena također problemi. Gorblje Mirogoj djelomično je potopljeno nakon jake kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Neva Žganec/Pixsell
Image
Foto: Neva Žganec/Pixsell
Image
Foto: Neva Žganec/Pixsell

A nakon porasta vodostaja u slivu rijeke Save na području Sisačko-moslavačke županije od nedjelje na ponedjeljak, vodostaji svih rijeka su u utorak pod nadzorom i u padu.

Pripremno stanje na snazi je još samo na Savi u Jasenovcu, gdje je u podne izmjereno 538 centimetara. Budući da je vodostaj u padu u gornjem toku Save prema Zagrebu, i u Jasenovcu se očekuje daljnji pad. Također su ukinute redovne mjere obrane od poplava i pripremne mjere na Savi kod Dubrovčaka, gdje je vodostaj 461 centimetar.  U padu je i vodostaj Kupe kod Farkašića i Siska, kao i njenih pritoka Gline, Sunje i Petrinjčice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo