[VIDEO] RIBAR U VODICAMA ULOVIO GRDOSIJU OD 200 KG I ONDA JE PUSTIO! / 'Još je mala, može imati i tonu. Neka beštija živi'

Image
Foto: YouTube screenshot

Vjerovali ili ne, riba bucanj može premašiti i dvije tone

12.7.2019.
10:20
YouTube screenshot
VOYO logo

Nino Mrvica, vodički ribar, ovih je dana ulovio vrlo neočekivan ulov. Kako javlja Morski.hr, riječ je o velikom bucnju iz redova zrakoperki. Ova grdosija od 200 kilograma je ujedno i najveća koštunjača, no, vjerovali ili ne, bucanj može premašiti i dvije tone. Ninin kodeks je takav da nedorasle ribe i one koje ne može komercijalno iskoristiti vraća u more te se tog kodeksa i drži. Zato je Nino i s ovim kapitalcem postupio vrlo plemenito - vratio je ribu u more i brže bolje nožem iskidao mreže kada ju je ulovio kako bi što prije mogao osloboditi životinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uhvatili smo ovu ribu u akvatoriju Blitvenice i Žirja na dubini 75 metara u mriže carice, stajaćice. Težio je oko 200 kilograma, naraste on u Jadranu i do tonu, a vani malo i više. U Kaliforniji je uhvaćen dvije i pol tone težak primjerak. Konretno mi je prvi put da sam uhvatio bucnja, ali egzotičnijih vrsta je bilo. Znala se kornjača uhvatiti, pa bih je oslobodio i pustio, a budući da može dulje bez zraka zasad sam ima sriću pa su sve bile žive. Ne volim ubijati ono što nije u svrhe prehrane i komercijalne svrhe", ispričao je za Morski.hr Robin Hood među ribarima.

Image
RIBARI U ČUDU: /

U Jadranskom moru pojavila se izuzetno rijetka vrsta hobotnice; Prava su rijetkost

Image
RIBARI U ČUDU: /

U Jadranskom moru pojavila se izuzetno rijetka vrsta hobotnice; Prava su rijetkost

'Treba biti obazriv prema moru koje nas hrani'

Ribar kaže da za bucanj jednostavno tržište ne postoji te on nije siguran je li riječ o zaštićenoj ribi. "Život je život, neka beštija živi, nemam potrebu zadržavati išta iz mora radi atrakcije. Puštamo sve što je malo, nedoraslo i nije sklono mriještenju jer triba i dogodine loviti i raditi, ali i ostaviti za buduća pokoljenja", komentirao je Mrvica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li sve manje ribe u Jadranskom moru, ribar spremno odgovara da ju je u današnje vrijeme manje nego što je to bilo prije 10, 20 ili 100 godina. Tvrdi da riba koju on ulovi ima fantastičnu cijenu i da je svaki komad kao od zlata. Dodaje da je u Jadranu sve više "stranih", invazivnih vrsta ribe. Tako je on nedavno uhvatio kostoroga koji nije tipičan za Jadran, a sada ga ima dosta, mnogo više nego prije. Tvrdi da kostorozi rade veliku štetu ribarskim ulovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj, Nino Mrvica kolegama poručuje da trebaju biti obazrivi prema moru jer, kako kaže, "more ih hrani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo