borba s vodenom stihijom / VIDEO Pričali smo s vlasnicom potopljenog azila u Josipdolu. 'Imamo 90 pasa, a kućice su uništene'

Image
Foto: Screenshot Udruga za zaštitu životinja

Načelnik općine kaže da im se nitko nije obratio iz azila te zatražio pomoć. U tom mjestu u srijedu stanovnici su i sami usmjeravali vodu te branili svoje objekte, nekima su potopljeni i podrumi

17.5.2023.
14:13
Screenshot Udruga za zaštitu životinja
VOYO logo

Poplavljena i ogulinska 'Udruga Šapa u Srcu' koja skrbi za 90 pasa. Prostor je to vlasnice udruge Anice Pribanić, koja za Danas.hr kaže da ona i njen muž Josip sami brinu o psima, a nemaju nikakve pomoći od strane volontera.

Image
nije prvi put /

Poplavio azil za životinje u Josipdolu. 'Još da nas pogodi meteor i sve nas je snašlo'

Image
nije prvi put /

Poplavio azil za životinje u Josipdolu. 'Još da nas pogodi meteor i sve nas je snašlo'

"Uspjeli smo ih skloniti na suho, ali sada nemamo dovoljno kućica, puno ih je uništeno, potrgale su nam se ograde i kada se poplava povuče - tek tada ćemo vidjeti pravo stanje. Kako ćemo uspjeti dovesti sve u red, još uvijek ne znamo", kaže nam vlasnica Udruge za zaštitu životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava da se gradonačelnik Dalibor Domitrović već izjasnio da on nema zakonsku obavezu pomoći udruzi jer kako kaže, smatra da pripadaju Općini Josipdol.

"Mi smo unazad deset godina itekako uštedjeli tom istom gradu veliku svotu novaca zbrinjavajući napuštene pse s njihovog područja pa iako nemaju zakonsku, trebali bi imati onu moralnu obvezu", smatra ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pribanić nam poručuje da su predali sve papire za status skloništa i u očekivanju su komisije, a do tada se nadaju da će uspjeti sve dovesti u red s obzirom na trenutne poplave.

Zamjenik gradonačelnika Ogulina Daniel Vukelja za Danas.hr kratko poručuje da to sklonište za životinje nije na području Ogulina pa ne mogu ništa napraviti, nego da je na području Općine Josipdol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Josipdola Dragan Rudančić, pak, kaže da ih nitko nije kontaktirao i zatražio pomoć.

"Iz udruge nisu tražili našu pomoć, a niti pomoć Civilne zaštite. Svi koji su tražili pomoć, dobili su je. Koliko znam, mnogi ljudi čak usput u tom skloništu ostave životinje, a oni rade uz pomoć donacija", rekao je načelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za samo stanje na terenu kaže da očekuju da će se stanje smiriti, da kiša i dalje pada, ali da očekuje da će se vrijeme popraviti.

"U pojedinim kućama voda je prodrla u podrume, ali stanovnici su već naviknuli na poplave pa imaju stvari stavljene na povišenu razinu. Sinoć sam u obilasku terena vidio da su mnogi sami preusmjerili tokove vode i branili svoje objekte, čak nisu tražili ili čekali pomoć. Šteta se još ne zbraja, ali bit će je sigurno puno i na poljoprivrednim površinama", rekao je Rudančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo