VIDEO: / Pretječu u tunelu, okreću se na obilaznici...

Poseban magnet za vozače sklone samoubilačkim potezima je, iz nepoznatih razloga, čvor Škurinja.

10.8.2012.
16:00
VOYO logo

Nikad se ne možete dovoljno načuditi tome što su sve vozači u prometu spremni/sposobni napraviti. Novi list objavio je snimke nadzornih kamera u centrima za kontrolu prometa u Čavlima i Delnicama.

Da neobičnih događaja na autocesti ne nedostaje potvrdio je za list i Zlatko Bauer, operater u delničkom centru. "Bilo je i medvjeda koji su ušli na autocestu, vožnje brzinama većim od 200 kilometara na sat, kao i vožnje u krivom smjeru, što je doista zastrašujuće za vidjeti. Najčešće je riječ o starijim ljudima, koji krenu u nekom smjeru i pritom ne mare za ono što ih okružuje", govori Bauer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban magnet za vozače sklone samoubilačkim potezima je, iz nepoznatih razloga, čvor Škurinja. Tako je i sa snimkom vozila, koje se na čvoru zaustavlja, okreće i vraća u tunel Škurinje u pogrešnom smjeru. Na stravičan prizor reagirali su blendanjem vozači, koji su išli ususret neodgovornom vozaču. Njegova reakcija bila je krajnje bizarna. Umjesto da se zaustavi i što prije skloni on je upalio svjetla na automobilu, vjerojatno u uvjerenju kako mu ostali blendanjem signaliziraju da upali svjetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako govore operateri u centru u Čavlima, Božo Matijević, Goran Rački i Jelena Morić, takvih vozača ima puno više nego bi se moglo očekivati. Neki budu uhvaćeni i kažnjeni, a neki se izvuku bez ikakvih posljedica. Tako je bilo i s vozačem bijelog BMW-a, koji se dva puta okrenuo pred portalima tunela Škurinje 1 i Škurinje 2, vozio u krivom smjeru gotovo cijeli kilometar, a da mu se baš ništa nije dogodilo, niti ga je zaustavila policija.

Krive reakcije vozača

"Imali smo i jednu ženu koja je krenula iz Tower centra prema cesti D-404, njoj izgleda nije bila potrebna gradnja drugog tunelskog priključka. Mimoišla se s drugim vozilom, već na ulasku u tunel Pećine i tek tada shvatila što je napravila, okrenula se polukružno nasred kolnika i vratila natrag. Na obilaznici smo pak imali motoristu, koji je dobar dio obilaznice prošao u krivom smjeru. Njega je zaustavila policija i pokazalo se da je čovjek imao konkretan problem u obliku 1,8 promila alkohola u krvi", govori Matijević, koji se s kolegama prisjeća i drugih neobičnih događaja na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i prizor kamiona, kojemu na ulazu u tunel Trsat vjetar otvara poklopac, pa velika količina starih novina počne padati svuda po cesti, dio ide direktno u kanjon Rječine. Kad je vozač to vidio, zaustavio se stotinjak metara nakon ulaza u tunelu Trsat, što je bilo sasvim pogrešno, jer se onda u njegov kamion zabio automobil.

No, svemu unatoč, riječka obilaznica statistički uopće nije toliko opasna kako bi to moglo izgledati. U prvih sedam mjeseci ove godine na dionici između Orehovice i Rupe u dužini od 28 kilometara, bilo čak i manje nezgoda nego u istom razdoblju prošle godine. Dogodile su se 33 nezgode, njih 27 isključivo s materijalnom štetom. Nitko nije teško ozlijeđen, te je samo 7 osoba lakše ozlijeđeno, dok smrtnih slučajeva nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, samo dok se ne pogledaju stravični snimci gluposti, koje znaju raditi vozači. Nekima je doista tek pukom srećom sačuvan život.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo