premijer o spornim mailovima / VIDEO Plenković: 'Navalili ste na Dalić, a dobila je nagradu da je to bio najbolji potez u 2017.'

Martina Dalić otkrila za koliko bi uvođenjem eura mogle porasti cijene

10.5.2018.
9:46
VOYO logo

Na dnevnom redu otvorenog dijela današnje sjednice Vlade je, uz ostalo, Prijedlog Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, Nacrt konačnog prijedloga zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin te Nacrt prijedloga Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Premijer Andrej Plenković uvodno je komentirao aktualna događanja, no iako se sjednica događa samo dan nakon što je otkrivena prepiska potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić oko lex Agrokora, Plenković taj slučaj na sjednici nije komentirao. Plenković je jučer poručio kako Dalić ima njegovu potporu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je čestitao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom te napomenuo kako je upravo današnja sjednica Vlade namjerno u ovom tjednu posvećena važnoj točci - usvajanju Strategije za uvođenje eura. Rekao je da se radi o važnoj poruci Hrvatske o opredijeljenosti za usvajanje eura kao službene valute.  

"Smatramo da puno treba raditi na senzibiliziranju hrvatske javnosti za ovu temu. Ova strategija temeljito analizira koristi i troškove uvođenja eura. Ona opisuje i predstavlja brojen aktivnosti i politike koje ćemo poduzimati. Analiza koja je napravljena jasno utvrđuje da ćemo kao država imati znatne i trajne koristi od uvođenja eura, dok će troškovi biti niski i u najvećoj mjeri jednokratni", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je uvjerenje da je Hrvatska spremna za početak procesa uvođenja eura. Komentirao je i odluku Ustavnog suda o lex Agrokoru prema kojoj je taj zakon u skladu s Ustavom. "

Na tragu svih napora koji su poduzeti proteklih 14 mjeseci svi dionici trebaju dati svoj maksimum da se do kraja zakonskog roka postigne nagodba. Očekujem visoki stupanj odgovornosti i vjerujem da će Izvanredna uprava pronaći dovoljno snage i umješnosti da se u dinamici u tjednima pred nama taj veliki posao i realizira", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martina Dalić rekla je, predstavljajući Prijedlog odluke o donošenju Strategije za uvođenje eura, kako je, iako je to prvenstveno  ekonomsko pitanje, jasno da će za to trebati izgraditi i političku podršku država članica.

"Hrvatska je ekonomski vrlo dobar kandidat za preuzimanje eura", rekla je Dalić, dodajući da je Hrvatska visoko eurizirana zemlja. Kao najveću korist istaknula je uklanjanje valutnog rizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S druge strane, troškovi se smatraju jednokratnima. Naravno, možda perceptivno najveći trošak je gubitak samostalnosti monetarne politike. Međutim, u stvarnosti ona je i danas u značajnoj mjeri ograničena zbog činjenice da je cjelokupni financijski sustav visoko euriziran", rekla je Dalić.

U strategiji je procijenjeno da je moguće jednokratno povećanje cijena od 0,2 do 0,4 posto, također je rekla Dalić, dodajući da će smjerati da taj učinak na cijene bude minimalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Dalić je za "lex Agrokor" dobila nagradu za najbolji gospodarski potez

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako mu nisu jasni razmjeri napada novinara na potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, podsjetivši da je Dalić za "lex Agrokor" dobila nagradu za najbolji gospodarski potez u 2017. godini.

"Važno je da je ostvaren cilj, koji je u kratkom roku spriječio kolaps. Ako treba ispitati neke detalje, ispitat ćemo, ali u supstanci ja tu ne vidim loše namjere niti nečega nezakonitog", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je pred Banskim dvorima odgovarao na novinarska pitanja o mail prepisci Martine Dalić s vlasnicima i predsjednicima privatnih brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda o pripremi "lex Agrokor", koju je u srijedu objavio portal Index.hr. 

Ponovio je da u toj prepisci ne vidi ništa dramatično, a o mogućim elementima kaznenog djela, kaže, treba pitati DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da cijeli slučaj treba promatrati u kontekstu hrvatske financijske i gospodarske situacije i krize do koje je došlo zbog nečije tuđe odgovornosti.

"Kolaps koji je prijetio hrvatskoj ekonomije prije 15-ak mjeseci bio je takvih razmjera da ni vi niti ja ne bismo sada o tome razgovarali na ovaj način da nismo poduzeli korake koje jesmo. Meni je jedino bio bitan globalni interes Hrvatske u toj situaciji. Za mene je bio bitan cilj da kompanija radi, ljudi rade, a budućnost gospodarstva je osigurana. Nije došlo do krize mega razmjera", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da će se sve što treba provjeriti, ali u objavljenoj mail prepisci ne vidi ništa novo. 

Na pitanje zašto pokriva Martinu Dalić odgovorio je protupitanjem - zašto su novinari navalili na  nju, a gospodarstvenici su joj dali nagradu da je "lex Agrokor" bio najbolji potez prošle godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako mu žao što u zakonu nije bilo odredbe da povjerenik ne može zaposliti ni na koji način nekoga tko je poslovno povezan s njim.

"Iskreno mi je žao da tih odredbi nije bilo, a u Saboru je bilo prigode da to kaže i oporba, ali oni su se bavili selfijima o kupusu", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRATITE UŽIVO SJEDNICU VLADE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo