sukob dva brda / VIDEO KRONOLOGIJA Šmrkavac, plameni jazavac, bjesnoća... Pogledajte najbolje izjave Milanovića i Plenkovića od samog početka

Image
Foto: Pixsell/RTL

Razne teme, isti sukob. Kohabitacija između predsjednika i premijera tvrđa je nego što je itko mogao i pomisliti

14.11.2020.
8:00
Pixsell/RTL
VOYO logo

Početak kohabitacije predsjednika i premijera bio je obećavajući.

U siječnju ove godine, Zoran Milanović, upitan o suradnji s Andrejom Plenkovićem, rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da ćemo bit najbolji prijatelji u okvirima koliko je to moguće u politici", rekao je Milanović tada. 

Image
Samo na RTL-u /

Ekskluzivni intervju za RTL: Plenković je sve to znao. On to mora znati, u protivnom neka otiđe s toga mjesta

Image
Samo na RTL-u /

Ekskluzivni intervju za RTL: Plenković je sve to znao. On to mora znati, u protivnom neka otiđe s toga mjesta

Sličan stav imao je i premijer Plenković rekavši dan ranije da trebaju surađivati, "pronalaziti zajednički jezik i interes nacionalni i to je ono što je bitno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali da će kohabitacija ipak biti puno tvrđa nego su najavljivali, postalo je jasno jako brzo nakon ovih pomirljivih poruka.

Žešća rasprava "dva brda" dogodila se oko ploče HOS-a koja je iz Jasenovca izmještena u Novsku, proslave u Okučanima i proslave Dana državnosti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je predsjednik "zaratio" i s ministrom branitelja Tomom Medvedom vezano za njegov odlazak iz Okučana zbog pozdrava "Za dom, spremni", koji je bio na majicama nekih od prisutnih.

"Kupio si nekakve glasove žetonima i doći će netko drugi. Nadam se da će biti razuman, da neće tjerati svoju volju i odabrati nešto što smeta polovini ili većini hrvatskih građana", rekao je Milanović 30. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri dana kasnije stigao je odgovor premijera Plenkovića.

"On ima neke jako zanimljive logičke konstrukcije. Bolje bi mu bilo da poštuje Dan državnosti RH kao predsjednik Republike, nego da izmišlja konstrukcije koje ne stoje", poručio je tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeci epidemije koronavirusa i potres donijeli su suglasje. Smirivanje odnosa još se dodatno povećalo u vrijeme predizborne kampanje. Nije bilo većih sukoba između Milanovića i Plenkovića, a Milanović je poprilično zabavljao javnost izjavama kako nije siguran hoće li izaći na izbore. 

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a na izborima dovela je do nastavka napetih odnosa. Prvi problemi nastupili su nakon predaje potpisa na Pantovčaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisanja medija o ''dociranju'' oko rada Stožera civilne zaštite bio je okidač za Milanovića.

"To je jako ružno, to je jedan ozbiljan primitivizam, da se netko usudi prepričavati razgovor dvojice u četiri oka i ja ne pamtim da se to dogodilo ikad. Bilo je puno konzultacija, čak ciklusa konzultacija, puno razgovora, predsjednika, bivših predsjednika s predstavnicima stranaka. Dakle, to se multipliciralo. Međutim, nikada nikome nije palo na pamet da to komentira ovako. Nisam zgrožen, ali stvarno jadno", rekao je tada Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je odgovorio znatno pomirljivije, rekavši da smatra kako se radi o običnim tračevima te da to ne treba komentirati.

Krizni stožer

S popuštanjem mjera zakotrljale su se kritike s Pantovčaka na račun Kriznog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On se vjerojatno boji da mu se Sabor ne bi uplitao u posao, da mu ne bi komplicirao život i to je donekle racionalan strah. Polazim od toga da nema nikakve diktatorske namjere niti uzurpatorske, ali imamo problem", krajem srpnja je rekao Milanović.

"Da sam on, vjerojatno bih rekao da je 54-ogodišnji šmrkavac. Ja to neću reći, ali mogao bih to reći", rekao je Plenković o Milanoviću, dok je Milanović rekao da Plenković do jučer nije imao pojma ni o čemu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, ne radi svoj posao, a danas se svima prijeti i riga vatru kao, ne znam, plameni jazavac", rekao je Milanović.

Albanija, Finska...

U Kninu su se rukovali i mogli su se čuti pomirljivi tonovi, ali su se prepirke nastavile oko putovanja u Albaniju i Finsku. Verbalni obračuni eskalirali su u aferi Janaf, kada se saznalo i za famozni Klub uhićenog Dragana Kovačevića u Slavonskoj 9 u koji su zalazili Plenkovićevi ministri, ali i u vrijeme lockdowna sam predsjednik Milanović. I traju već neko vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, nisam nervozan, nikad nisam nervozan, ljut sam", rekao je Milanović.

Odgovor premijera nije trebalo dugo čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se nadam da je on dobro jer, kad netko dobije bjesnoću, onda su to vrlo neugodni simptomi", odgovorio mu je Plenković.

Milanović je tada izrekao niz vrlo oštrih optužbi na račun premijera Plenkovića, ministra Božinovića, ali i DORH-a i USKOK-a. Prozvao je Božinovića i Plenkovića da su u veljači ove godine, kad su Kovačevića predložili za novi mandat na čelu Janafa, znali da ga se sumnjiči za primanje mita, ali su ga usprkos tome na tu dužnost predložili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je u istupu problematizirao prema njegovu mišljenju vrlo čudan tok istrage i postupanje USKOK-a i DORH-a u aferi Janaf. Milanović im je javno postavio pitanje zbog čega nisu uhitili osumnjičene 11. studenog 2019. kad su uhvatili poduzetnika Krešu Peteka da nosi 1,96 milijuna kuna u “klub” u Slovenskoj 9, gdje se Kovačević sastajao s nizom ljudi.

Milanović je stao na loptu na dan napada na Markov trg i policajce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su prije svega državne institucije i njih treba štiti na određeni način. I ako se konačno odluče na to u Vladi, imaju moju podršku", rekao je predsjednik.

Međutim, do pomirenja nije došlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjeme mržnje i agresije prema meni u eter 2016. u političkoj utakmici SDP i HDZ je tada bacio Milanović", rekao je Plenković.

Predsjednik se bio okomio i na ministra obrane Marija Banožića zbog polaganje vijenaca na Mirogoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava se vodila i oko (ne)sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost. Spominjali su se učenici Yutela, ljudi koji rade u kotlovnici... A kako stoje stvari, nova fronta između "dva brda, mogla bi postati - razvojna strategija Hrvatske...

A ako ste pomislili da je ovo sve, grdno ste se prevarili. Pogledajte sve ostale sukobe Milanovića i Plenkovića koje su zabilježile RTL-ove kamere:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo