[VIDEO] KORONA BOLNICA U DUBRAVI, IZNUTRA: / Kretanje samo utvrđenim rutama, posebno oblačenje, vrućina i magla ispod opreme...

Image
Foto: RTL/Pixsell

'Netko je stabilan dva dana, samo ga obiđete, a netko zahtjeva da ste kontinuirano prisutni uz njega'; Pogledajte kadrove iz KB Dubrava u koju je puštena novinarska ekipa RTL-a

8.11.2020.
12:13
RTL/Pixsell
VOYO logo

Covid bolnica u Dubravi u samo jednom danu primila je još 40-ak novih težih slučajeva. Kapacitet joj je sada povećan otvaranjem C-bloka, koji nazivaju i "srce bolnice" u koji je na odjel intenzivnog liječenja gdje su pozitivni pacijenti. Po prvi puta otkako je prenamijenjena isključivo za pacijente s koronavirusom, u nju je puštena novinarska ekipa RTL-a.

Prije svakog ulaska na covid dio - poseban proces oblačenja. Od glave do pete u zaštitnom odjelu. Dvoje rukavice, maska, naočale. Kroz bolnicu se smije kretati samo utvrđenim rutama. Zna se tko ide u čisti lift, a tko u nečisti. Sve završava vani - na krovu zgrade gdje je ujedno i prozračivanje prije napuštanja odjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Novinarka

U jedinici intenzivnog liječenja u glavnom dijelu zgrade leže najteži pacijenti, a treća je po redu koja se puni.

"Ovdje su nam najteži bolesnici koji su ovisni o potpori kisikom, ovisni mehaničkoj ventilaciji. Trenutno imamo 13 bolesnika. Imamo u druge dvije intenzivne i nešto mlađih bolesnika, ali u ovoj je prosječna dob 75 godina", kazala je za RTL specijalistica interne medicine u KB Dubrava Sanda Sokol Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć je stigla i iz drugih bolnica. Kažu znali su gdje idu.

Stigla pomoć iz drugih bolnica

"Svi zahtijevaju veliku mehaničku potporu, to je recimo nešto što je nama novo. Imali smo intenzivne s različitim patologijama. Sad su svi baš upale pluća. Netko je stabilan dva dana, samo ga obiđete i ne morate puno raditi, a netko zahtjeva da ste kontinuirano prisutni uz njega", kazao je specijalist interne medicine u KBC Zagreb Ivan Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kliničkoj bolnici Dubrava 40 je pacijenata na intenzivnom liječenju, a postoji još kreveta za primiti nove pacijente. Maksimalan kapacitet intenzivnih kreveta je 92. Za njih bi trebalo bi preko 400 sestara i 100 liječnika. U bolnicu je stiglo danas gotovo 50 novih pacijenata, prebačeni su i iz drugih bolnica.

"Neke velike razlike nema. Operirali smo prijelom vrata bedrene kosti, što je često kod starijih osoba. Neke razlike nema. Jedino što je nama ova oprema. Mi svaki dan imamo traumatološkog bolesnika Covid pozitivnog, sad već cijeli mjesec", rekao je kirurg u KB Dubrava Domagoj Lemac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Foto: RTL

"Ono što nas ograničava u skrbi za bolesnike je upravo ova zaštitna oprema, teško je raditi u njoj, bude vam vruće, unutra ste 4 sata, magli vam se maska, ne možete izići na wc – žedni ste, ali će pacijenti dobiti svu skrb za zadovoljavanje ljudske potrebe", kazala je glavna sestra Klinike za kirurgiju Višnja Kocman.

Kažu nisu imali širenja virusa unutar same bolnice, jedino je riječ o vanjskim kontaktima. Na tvrdnje kako u KB nema epidemiloga odgovaraju da to nije istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klinička bolnica Dubrava od samog početka je epidemije je pod epidemiološkim nadzorom s našim epidemiologom dr. Perkom. Svaki dan se rade epidemiološki izvidi, gdje su naši djelatnici pod kontrolom, provode se potrebna kontrolna testiranja po uputama epidemiologa", kazala je sestra za kontrolu bolničkih infekcija u KB Dubrava Marina Lacković.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo