VIDEO: / HDZ-ov Sabor koštao 1,15 milijuna kuna!

Četrnaesti Sabor HDZ-a koštao je milijun i 146 tisuća kuna, obznanio je glavni tajnik stranke Branko Bačić.

17.9.2011.
16:52
VOYO logo

HDZ je pod sloganom "Čuvajmo Hrvatsku" održao opći sabor u Areni. Od čega ju treba čuvati? Iz uzbuđenog govora predsjednice HDZ-a dalo se zaključiti da su prijetnje - oporbene stranke, komunisti, pa čak i Beograd. Uzbuđivala se toliko da je imala napadaje kašlja kada je govorila o spomenutim prijetnjama.

Zakazivanje grla predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor događalo se dok je govorila o navodnoj prijetnji s Istoka, točnije, dok je pokušavala uvjeriti skup kako njezini politički protivnici žale što nisu podređeni Srbiji, odnosno Beogradu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se toj retorici pridružio i Antonio Lopez Isturiz, glavni tajnik Europske pučke stranke, koji je skupu obećao da "Bruxelles neće za Hrvatsku biti ono što je Beograd bio za vrijeme Jugoslavije! - Neće!"

I dok je vatreno govorila o Srbiji i njezinoj ulozi u ratu devedesetih i prokazivala svoje oponente kao sluge Beograda, o nezaboravnim momentima nedavne prošlosti nije bilo ni riječi, kao ni o crnim fondovima stranke, za što je potpredsjednik HDZ-a Darko Milinović kazao da neće komentirati budući da će se Kosor toga dotaknuti u govoru. To se nije dogodilo. Općenito je govorila o progonu koji se događa HDZ-u, što je protumačila iracionalnom mržnjom političkih protivnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

h3>Početka devedesetih se neprestano prisjećali, nedavnu prošlost zaboravili potpuno Ironija je htjela da Arena Zagreb bude udaljena niti kilometar od zatvora u Remetincu u kojemu sada sjedi Ivo Sanader, osoba koju je skup sličnoga sastava slavio prije nešto više od dvije godine, na istome mjestu.

Dala se prepoznati samo njegova retorika, primjerice, kada je Kosor govorila o uvođenju poreza na imovinu. Nazvala ga je porezom "koji bi plaćala svaka bakica". Također, dalo se primijetiti i iz njene "prisnosti" s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koju je nazvala svojom dragom prijateljicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji i dijaspora - tradicionalno utočište

Iz govora se dalo razaznati da računa na glasove svog tradicionalnog biračkog tijela - branitelja i dijaspore, budući da je njima posvetila dobar dio zahvala.

Na momente je neobično zazvučala i dok je govorila o tome kako njeni protivnici lažu da se program gospodarskog oporavka ne provodi. Glavno uporište govora su joj bili NATO i Europska unija, odnosno približavanje i ulazak u te asocijacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritike na račun HDZ-a, koji objektivno proživljava vrlo teške trenutke nakon iskaza računovotkinje Branke Pavošević, tumačila je kao izraz mržnje prema HDZ-u i Franji Tuđmanu te žaljenje za komunizmom i Jugoslavijom. Zanimljivo je i kako je, iako je premijerka koja po funkciji ne smije imati utjecaja na pravosuđe, kazala kako se njena borba protiv korupcije neće zaustaviti dok ne dođe do oporbenih stranaka. Oporbenjacima je spočitala i da su kočili Hrvatsku na putu u EU.

Demokratska procedura izbora, nagdje tamo u budućnosti

Nije na odmet spomenuti i da se pred skupom usprotivila načinu na koji je sama izabrana za predsjednicu HDZ-a, najavivši izmjenu stranačkog statuta kojim se vodstvo neće birati diktatom odozgo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se HDZ zadnjih dana nalazi pod lupom javnosti zbog stranačkih financija i načina na koji dolaze do novca, četrnaesti Sabor HDZ-a nije bio skroman.

Za razliku od prošlih sabora, u subotu u Areni nije bilo estradnjaka i predsjedništvo HDZ-a nije dolazilo na pozornicu. Nekoliko pjesama otpjevali su pjevači ansambla Lado. Skup je koštao milijun i 146 tisuća kuna, obznanio je nakon završetka okupljanja glavni tajnik stranke Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-HDZ specijal-201012070191004-Crni fond HDZ-a

Vezani članci:

arti-201109170023006 arti-201109170063006 arti-201109170061006 arti-201109161058006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo