[VIDEO] ESKALIRALO U PETRUŠEVCU: / Policija iznosi građane koji ne daju da se usele Romi; intervenirala i Hitna

Image
Foto: N1 screenshot

Građani kažu kako nemaju ništa protiv Roma, ali kako ta zgrada nije namijenjena za stanovanje

27.6.2019.
12:37
N1 screenshot
VOYO logo

U Novom Petruševcu građani su okružili zgradu u koju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić namjerava useliti romske obitelj i ne puštaju nikoga u stanove, javlja N1. Na terenu je policija, a građani tvrde da još uvijek nije riješen prijenos vlasništva i da stanovi nisu u vlasništvu grada već privatnih osoba.

Zagrebački gradonačelnik u tu je zgradu odlučio useliti 29 obitelji, a stanovnici Petruševca se protive. Kako piše N1, zgrada nije legalizirana i građena za stanovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je počela privoditi prosvjednike, neke je i iznijela, a Hitna pomoć je morala intervenirati nekoliko puta. Građani romske nacionalnosti danas su trebali potpisati ugovore nakon čega bi stanovi trebali postati njihovi. Susjedi ističu kako nemaju ništa protiv Roma, ali kako ta zgrada nije pogodna za stanovanje, već su to uredski prostori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jozić: 'Nisu samo romske obitelji te koje ćemo ovdje useliti'

Mirka Jozić iz Ureda gradonačelnika došla je u Petruševec.

"Prema kupoprodajnom ugovoru iz 2003. godine ovo je imovina Grada Zagreba. Zagreb je opremio ovu zgradu. U Hrvatskoj, znate dobro, ima više vanknjižnog nego knjižnog vlasništva, bitno je da ga možete dokazati. Ovo je u vlasništvu grada i sve je imovinski čisto", rekla je Jozić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li prosvjed usmjeren protiv Roma, odgovorila je: 'Oni se vade na vlasništvo, no to nema veze s tim. Nisu samo romske obitelji te koje ćemo ovdje useliti, imamo tu i javne sadržaje... Ne bih razlikovala Rome i druge", kazala je Jozić, na što su okupljeni odgovorili "Ne razlikujemo ih ni mi".

Stanovnica naselja rekla je kako ju je napao zaštitar u civilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaštitar u civilu je skočio, bacio je klupu, mene je gurnuo, ulovila me panika, došla je Hitna... Došli smo ovdje dati podršku našim susjedima na kojima su ovi stanovi. Oni imaju preko 100.000 kuna ovrhe. Ne vidim razlog zbog kojeg je interventna odvela ljude. Zagreb nije pokazao da je vlasnik, a ljudi koje su odveli - jesu. Bandić se nije pojavio ovdje jer zna da smo u pravu, nema se obraza pojaviti ovdje", rekla je stanovnica Petruševca za N1.

Bandić: Od politike otvorenog grada neću odustati

Početkom lipnja Bandića su uoči početka sjednice Gradske skupštine dočekali prosvjednici s transparentima i zvižducima. Ti su građani na tom mjestu tražili Tehnološki park, a Bandić je tamo najavio useliti ugrožene romske obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je Bandić, na poruke Petruševčana da su mu bili dobri dok su mu davali glasove, a sada ne može učiniti ništa za njih, odgovorio kako "od politike otvorenog i sigurnog grada, multietničkog, multikulturalnog i multikonfesionalnog" neće odustati "pod cijenu bilo kakvog glasa".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo