VIDEO: / Dekan napao studenticu, došla i policija

Dekan Boras posvađao se sa studentima na ulazu u fakultet, a kad je shvatio da ga jedna studentica snima, napao ju je i 'ukrao' joj fotoaparat. Djevojka je zbog natezanja završila na Hitnoj.

23.10.2011.
23:10
VOYO logo

"Krenuli smo s blokadom od 7 sati ujutro, a dekan Damir Boras je oko 8 došao na posao. Naišao je na barikade, tj. nije mogao proći. Počeo se svađati sa studentima. Jedna je studentica to snimala i dekan joj je počeo trgati fotoaparat iz ruke. Na kraju joj je u ruci ostala samo špagica, a on je odnio fotoaparat. Radi se o djevojci koja inače ne smije zbog zdravstvenih problema podizati teške premete i zbog ovog natezanja je pretrpjela bolove. Otišla je na Hitnu provjeriti je li sve u redu", kazala nam je studentica Filozofskog koja je jedna od brojnih svjedoka dramatičnog sukoba dekana Borasa sa studentima, koji je završio – preskakanjem barikada.

Osim što je otišla na liječnički pregled, studentica je kazala kako razmatra mogućnost da zbog incidenta pozove policiju ili da tuži Borasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan je, navode studenti, zaprijetio da će zvati policiju. No, to se nije dogodilo. Dekan je umjesto poziva policiji otišao na sastanak sa studentima, koji je trajao satima i završio iza podneva. Nakon toga se obratio novinarima i izjavio da ga studentica nema zbog čega tužiti te objasnio svoje viđenje događaja.

"Studente sam pokušao legitimirati na što imam pravo kao dekan, a studenticu koja je sve snimala svojim fotoaparatom sam zamolio da prestane to činiti, nekoliko puta" prepričavao je dekan jutrošnje događaje na fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona to nije napravila, pa sam joj uzeo fotoaparat", kazao je Boras dodajući da će ga studentica dobiti nazad, kad ga zatraži pismenom molbom.

"Neistina je da je došlo do fizičkog obračuna. To je pretjerivanje", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme sastanka policija se ipak pojavila na parkiralištu fakulteta.

Neistina je da je došlo do fizičkog obračuna. To je pretjerivanje"Nakon medijskih upita išli smo provjeriti o čemu se radi, dakle radilo se o rutinskoj provjeri. Utvrdili smo da nema elemenata kaznenog ili prekršajnog djela", kazao nam je Mario Mačković iz Odjela za odnose s javnošću Policijske uprave zagrebačke. Nije htio biti određeniji po pitanju tih medijskih napisa, odnosno kazati je li policija došla zbog napada dekana na studenticu i znači li to da u tom događaju nema obilježja kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo i da je dekan nakon sastanka sa studentima otišao na sastanak rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Boras se, podsjetimo, nakon sukoba sa studenticom ipak uspio probiti do svog ureda, ali je prije toga morao preskočiti barikade. One se sastoje od stolova koje su studenti izvukli pred glavni ulaz u administrativne zgrade fakulteta i zatim sjeli na njih. Nakon što je studentici otrgnuo fotoaparat, snimljen je drugi video Borasove rasprave sa studentima, koji završava Borasovom opomenom da ga ni ona ne smije snimati.

Na fakultet se osim dekana "provukao" i prodekan za nastavu. U Borasovom uredu nije opovrgnuto da se napad na studenticu dogodio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vam reći je li došlo do incidenta ili nije, o tome će govoriti dekan kad završi sa sastankom", kazali su nam u uredu tajnice dekana.

O dogovorenome na sastanku dekana, dva prodekana i predstavnika studenata studenti će se očitovati nakon plenuma koji počinje u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blokada zbog odluka na Vijeću fakulteta

Podsjetimo, u nedjelju navečer Danas.hr-u je potvrđeno da blokada studentske službe, uprave, dekanata, najveće dvorane D7 te parkirališta Filozofskog fakulteta počinje u ponedjeljak iz razloga što Ministarstvo obrazovanja nastoji problem školarina svesti na odnosu uprave i studenata. Odlučeno je to na izvanrednom, 152. plenumu FFZG-a.

Nakon izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta održane u petak, dekan Damir Boras izjavio je kako studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, pojasnili su studenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo 3.000 kuna pa onda socijalna prava

"No, nakon toga studentska referada po nalogu uprave nije htjela izdavati potvrde studentima koji nisu uplatili najmanje pola školarine, prisiljavajući tako studente da plate odmah 3.000 kuna kako bi mogli doći do svojih socijalnih prava. Paradoksalno, iako je uprava obećala da će se svi moći upisati, bez obzira na to mogu li platiti školarine, tako 'upisani' studenti ne mogu doći do potvrda (za zdravstveno osiguranje, stipendije, studentski servis...) za koje je uvjet – biti upisan na fakultet!", navode u priopćenju koje su objavili nakon plenuma.

Smatraju da je uprava Fakulteta "pokušala mučki obmanuti studente" i postavljaju pitanje zašto MZOŠ ne mora platiti, a studenti moraju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od uprave i dekana zahtijevamo trenutnu službenu odluku kojom se ukida naplaćivanje školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija i povrat novca studentima koji su zbog pritisaka od strane uprave već uplatili pola ili cijeli iznos školarine. Ne odustajemo od zahtjeva za potpuno javno financiranim obrazovanjem i poručujemo upravi da nećemo dopustiti da manjak sredstava namiruje od studenata. Zahtijevamo da se novčana sredstva potrebna za održavanje nastave i hladni pogon fakulteta umjesto putem školarina, namakne iz državnog proračuna", ističu studenti.

'Ministar govori da je izvršio obveze, a nije'

Podsjetimo, prema ugovorima koji su potpisani 2010. i 2009. godine s tadašnjim brucošima, obećano je besplatno studiranje svim studentima koji ispunjavaju obveze. No, sada studenti koji su položili sve ispite moraju platiti školarinu kako bi upisali višu godinu jer Ministarstvo fakultetima nije osiguralo novac za više godine studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je 18. studenoga dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras izjavio da Filozofski do parlamentarnih izbora neće naplaćivati participacije u školarinama od studenta, te zatražio da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preuzme te obveze, studenti su nezadovoljni jer problem besplatnog studiranja nije riješen.

"Ministar govori da je izvršio obveze, a nije", kazala nam je studentica nakon plenuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201110120204006 arti-201109280556006 arti-201110140690006 arti-201110171023006

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo