VIDEO: / Dan kada je Dubrovnik gorio

Blagdan Svetog Nikole, 6. prosinca 1991. godine ostat će zauvijek zapisan u povijesti grada Dubrovnika kao jedan od najtežih i najgorih.

6.12.2011.
11:36
VOYO logo

Prilikom agresorskog napada poginulo je 19 branitelja i civila, a 60 ljudi teže je ili lakše ranjeno. Osim ljudskih žrtava ogromna je bila i materijalna šteta.

Na povijesnu gradsku jezgru palo je više od tisuću granata, više od 460 zgrada je oštećeno, a devet dubrovačkih palača nestalo je u požaru izazvanom napadom agresorske srpsko-crnogorske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečani mimohod dubrovačkih branitelja Stradunom

U sjećanje na taj dan u ponedjeljak je održan križni put i molitva na postajama na brdu Srđ povodom Dana dubrovačkih branitelja, a središnja svečanost održat će se u utorak ispred crkve Sv. Vlaha, gdje će se po prvi put postrojiti dubrovački branitelji iz 1991. godine, Obilježavanje Dana Dubrovačkih branitelja održava se pod pokroviteljstvom predsjednika republike Ive Josipovića koji bi se trebao obratiti nazočnima, te obići Spomen sobu poginulih dubrovačkih branitelja u Palači Sponza. Prije toga predsjednik će položiti vijenac na Spomen križ na braniteljskom groblju, te nazočiti svečanom mimohodu dubrovačkih branitelja '91. Stradunom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni koji se u Zagrebu žele prisjetiti tih teških dana za Dubrovnik mogu večeras prošetati do Zagrebačkog kazališta mladih gdje će u 20 sati biti otvorena izložba 'Rat-art – dvadeset godina poslije' kojom će se obilježiti 20. obljetnica smrti legendarnog dubrovačkog fotografa Pava Urbana (1968-1991).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo