VIDEO: / Čičak novinarki net.hr-a: Pričate bedastoće i lažete

7.10.2010.
19:57
VOYO logo

Nakon što ga je novinarka Danas.hr-a Ana Benačić upozorila da je kao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (institucije čija je temeljna zadaća zaštita ljudskih prava) trebao imati na umu Opću deklaraciju o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda unutar koje se eksplicitno štiti sloboda govora i mišljenja, Čičak ju je optužio da se služi frazama.

Na pitanje zašto u tom smislu radi razliku između medija koji je na tržištu i onog koji se financira iz državnog proračuna, Čičak je nekoliko puta ponovio kako "on to ne želi plaćati iz svog džepa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje kako je u zaštitu Novosti stala i strukovna udruga Hrvatsko novinarsko društvo, Čičak je počeo nabrajati kako je na njegovoj strani Veljko Džakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma, predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednik države Ivo Josipović.

"Indeks je onda predsjednika na pasiji način napao kao da je Josipović gori od Tuđmana", ustvrdio je Čičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Benačić usprotivila se tezama da je naslovnica Novosti skandalozna.

"Puno je skandaloznije ono što se događalo nakon Čičkove reakcije. Skandalozan je i sadržaj njegova priopćenja. Potaknuo je MORH da novinarima diktira kako bi trebali pisati. Ta naslovnica može biti kontroverzna, ali je unutar zakonske dopustivosti. Voljela bih da mi Čičak odgovori na pitanje zbog kojeg mi je u srijedu spustio telefonsku slušalicu. Kako je moguće da zloporabom smatra upotrebu fraze 'Oba su pala' u slučaju Novosti, ali ne i kad osuđeni ratni zločinac Glavaš to napravi", rekla je Benačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor nije dobila, ali živce je Čičak potpuno izgubio kada ga je novinarka Benačić upozorila kako je on kao nepravomoćno osuđeni klevetnik (slučaj kapetana Laptala op.a.) pokrenuo linč te da je njegovo priopćenje pokrenulo lavinu u kojoj je Josip Đakić, predsjednik HVIDR-e sadržaj naslovnice Novosti sa napisom "Oba su pala" izjednačio s mogućnošću da on izjavi kako su Novosti "četnički kupleraj".

"Pričate bedastoće! Lažete! ja nisam pravomoćno osuđen za klevetu! Zbog takvih kao što ste vi ja sam ležao u zatvoru!", govorio je povišenim tonom Čičak, a kada ga je Benačić upitala kako može davati izjave poput one da "ti ljudi mrze H od Hrvatskog", predsjednik udruge koja bi trebala štititi ljudska prava i prava manjina ponovio je još jednom istu spornu rečenicu te obećao da će je i dalje ponavljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto nismo reagirali na neke napade. Pa tko je reagirao na napade na nas?", postavio je retoričko pitanje Čičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010070196006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201010060453006

arti-201010050409006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo