'PREDIVNO JE' / VIDEO Brat Jean-Michela Nicoliera stigao u Vukovar: 'Čast nam je. Penavin plakat nam je lijep, ali...'

Image

U Vukovar je iz Francuske Jean-Michel Nicolier stigao kao 25-godišnjak i pridružio se dragovoljcima. Nudili su mi bijeg iz grada, no uz njega je odlučio ostati 'u dobru i zlu'. Njegov je slogan Penava ove godine iskoristio. S njim se ne slaže brat Jean-Michela koji je danas u Vukovaru povodom Dana sjećanja

18.11.2023.
10:30
VOYO logo

Vukovar i Škabrnja kao i ostatak Hrvatske prisjećaju se najtežih dana Domovinskog rata, bitke za Vukovar. Za vrijeme opsade grada pa do njegovog pada vojska JNA je kršila međunarodno pravo i vršila genocid nad tamošnjim stanovništvom. Grad je pao nakon 87 dana.

Grad je branilo malo manje od 2000 vojnika i dobrovoljaca. Među njima se našao i Jean-Michel Nicolier 25-godišnjak iz francuskog grada Vesoula. Iako nije imao nikakvu poveznicu s Hrvatskom, kada je vidio na francuskim vijestima televizijske kadrove razaranja na istoku zemlje odlučio je doći u Vukovar. Tamo ga je uoči pada grada pronašla francuska televizijska ekipa i ponudila mu bijeg, no odbio ih je i odlučio ostati jer je s Vukovarom "u dobru i zlu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pričanjima u Vukovaru je bio poznatiji kao "Francuz", a ubijen je na Ovčari u noći s 20. na 21. studenog 1991. godine. Njegovo tijelo nikad nije pronađeno.

Image
DANI SJEĆANJA /

Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana: 32 godine je prošlo od mučnog stradavanja, tisuće stižu u Vukovar i Škabrnju

Image
DANI SJEĆANJA /

Hrvatska se prisjeća najtužnijeg dana: 32 godine je prošlo od mučnog stradavanja, tisuće stižu u Vukovar i Škabrnju

Povodom 32. godišnjice pada Vukovara na Dan sjećanja grad je posjetio njegov brat Paul Nicolier i obratio se javnosti. Zahvalio se svima na podršci i kazao kako mu je čast svake se godine vratiti u Vukovar te koliko je svake godine ispunjen emocijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek je zadovoljstvo susresti se s ljudima u Vukovaru", rekao je Nicolier dodavši da njegova majka zbog bolesti nije mogla doći.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 32. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu ove se godine obilježava pod geslom "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu", uzetog iz riječi vukovarskog dragovoljca, pripadnika HOS-a Jean-Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari 20. studenoga 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov se lik nalazi i na plakatu ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja, a predstavljanje plakata podignulo je tenzije u političkoj javnosti zbog toga što je na njemu u geslu istaknuto slovo U.

"Što se tiče plakata, majci i meni je lijep, ali majka se nije slagala s načinom na koji ga je upotrijebio gradonačelnik Ivan Penava", rekao je Paul Nicolier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, gradonačelnik Vukovara iskoristio je riječi ubijenog Jean-Michela na plakatu za ovogodišnju Kolonu sjećanja koju bi trebala predvoditi pripadnici HOS-a pod sloganom "Za dom spremni". Ovaj je potez posljednjih dana izazvao brojna politička prepiranja.

S Paulom Nicolierom je razgovarala i RTL-ova reporterka Katarina Brečić. Kazao joj je kako je zadovoljan što korača danas u Koloni sjećanja s prijateljima iz Vukovara i poručuju da njegov brati nije jedini koji je nestao i kojeg treba nastaviti tražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo