POKRETANJE PREDSTEČAJA / Viadukt u utrci s vremenom: zbog blokade odgođena isplata plaća radnicima

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Blokada u Viaduktu traje 47 dana, stoga tvrtka vodi utrku sa zakonskim rokom od 60 dana blokade unutar kojeg je moguć predstečaj

16.5.2017.
8:37
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Uz potez kojim je Viadukt sam sebe blokirao kako bi radnici od države dobili minimalnu plaću, isplata je u tijeku za siječanj, potpisan je aneks "kućnog" kolektivnog ugovora kojim je do 20. svibnja prolongirana isplata treće plaće, piše Poslovni dnevnik.

Naime, uz pomoć radnika i Sindikata graditeljstva, kako tvrdi predsjednica Viadukta Jesenka Vukšić, kupljeno je vrijeme za pokretanje predstečaja jer bi u suprotnom slučaju Viadukt bio pod udarom stečajnog uvjeta zbog neisplate tri plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Holcim kao vjerovnik s tražbinom od tristotinjak tisuća kuna ishodio otvaranje prethodnog postupka radi ispitivanja pretpostavki za otvaranje stečaja nad Viaduktom, zagrebački Trgovački sud sazvao je ročište za 6. lipanj, aktualizirano je pitanje predstečaja.

Zagrebački građevinar je kroz predstečaj najavio izlaz iz poteškoća u koje je prema bivšem šefu Uprave Jošku Mikuliću doveden zbog neplaćanja od strane države i toleriranja nelojalne konkurencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Blokirani Viadukt pokreće predstečajni postupak, radnici bez plaće 4 mjeseca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Zbog problema u Viaduktu tvrtka iz BiH preuzima gradnju mosta preko Save kod Svilaja 

>> Viadukt već tjednima u blokadi: 1600 radnika bez plaće već četiri mjeseca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Gradonačelnik Trogira o mostu za Čiovo: 'Građani su strpljivo čekali 40 godina, bit ćemo strpljivi još malo'

Blokada u Viaduktu traje 47 dana, stoga tvrtka vodi utrku sa zakonskim rokom od 60 dana blokade unutar kojeg je moguć predstečaj. Damir Kezele, novi direktor Viadukta, potvrdio je brzu predaju predstečajne dokumentacije. Kako se neslužbeno doznaje, banke koje prate Viadukt u poslovanju angažirane su po pitanju predstečajnog restrukturiranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Viadukta, kako izgleda, postoji problem izdanih mjenica za naplatu tražbina i uključenog faktoringa. Banke su izložene navodno s nekoliko desetaka milijuna eura i pokušavaju organizirati da tvrtka ne završi u stečaju. 

Prema izvorima Poslovnog dnevnika, u spašavanje Viadukta uključen je i PBZ, čiji je čelnik Božo Brka apelirao Vladi da za tvrtku omogući rješenje slično 'lex Agrokoru' i za prioritetnu naplatu novih tražbina kroz izmjene Stečajnog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalne informacije govore i da Viadukt pregovora s kreditorom koji dolazi iz izvjesne istočne članice EU, a koji bi kasnije možda ušao u vlasničku strukturu. U branši se spominje i mogućnost da Kezele priprema teren za razgovor s Vladom kako bi dokazao da državna poduzeća, koja su odbila arbitraže za sporna potraživanja te tjeraju Viadukt u parnice, izbjegavanjem rješenja problema bez suda otvorila Pandorinu kutiju Viaduktovih poteškoća.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo