svadbe u doba korone / Vesna Sposa plače: 'Kako su svadbe problem, a nisu mise i krštenja?'

Ove godine se od ožujka do svibnja održalo samo 1430 svadbi

8.7.2020.
22:47
VOYO logo

Mladenke su u problemima zbog neizvjesnosti oko svadbi. Nije im preostalo ništa drugo nego da Krunoslavu Capaku pišu bijesne poruke. Ljutite mladenke poslale su mu stotinjak mailova.

Mladenka Matea vjenčanicu je odabrala, a nju će, umjesto 300 ljudi, vidjeti samo nekoliko gostiju. Svadbu je dvaput odgađala. Na kraju se odlučila vjenčati ove nedjelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svima je stresno, to je ono normalno, ali jednostavno moraš si postaviti u glavi da će sve biti u redu. Vjenčat ćemo se s malim brojem ljudi, a za feštu ćemo vidjeti kasnije jer uopće više nema smisla", rekla je Matea.

Image
borba protiv koronavirusa /

Capak za RTL o svadbama, maskama i novim mjerama: 'Moramo pripremiti našu populaciju za jesen'

Image
borba protiv koronavirusa /

Capak za RTL o svadbama, maskama i novim mjerama: 'Moramo pripremiti našu populaciju za jesen'

Vjenčanica je odabrana. Dvorana, fotografi, snimatelj i bend; sve je spremno i za Barbarino vjenčanje početkom rujna. Ukrasti ga može jedino Capak, odnosno korona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo sam pod stresom jer ne znam hoće li nam dati svadbu ili ne. Ja se ne bojim, ali bi mi bilo žao da se razboli netko tko dođe na svadbu. Malo me iznenadio ministar Beroš koji je na HDZ-ovoj skupštini partijao i poslao krivu poruku", smatra mladenka Barbara.

Sudbina mladenki, vjenčanja i vjenčanica je neizvjesna zbog korone; vjenčanja se odgađaju, otkazuju pa ponovno organiziraju. Od popuštanje mjera svaki vikend u Hrvatskoj je održano u prosjeku 350 svadbi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno gledam ovu situaciju da ću 11. srpnja ipak imati svadbu. Doduše, ta je svadba trebala imati 200 ljudi, a imat će ih 100. Barem će se održati. Svadbe najavljene za 18. srpnja su vrlo upitne", rekao je vlasnik dvorane za vjenčanja Darko Šikoranja.

Industrija vjenčanja u kojoj je zaposleno oko 10.000 ljudi prolazi kroz poslovni brodolom. Posla jednostavno nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do jučer je sve bilo u redu, danas su svadbe problem. Kako su svadbe problem, ako nisu mise i krštenja? Mislim da je ovo sve jedan veliki cirkus kojem treba doći kraj. To ne mislim samo ja, nego svi koji smo zaposleni. Moramo živjeti i jesen preživjeti, ali kako kako? Jako nas je puno u toj organizaciji vjenčanja", kazala je vlasnica salona za vjenčanice Vesna Sposa.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prosjeku se od ožujka do svibnja održi oko pet tisuća svadbi. Ove godine u istom tom razdoblju održalo se njih 1430.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju da zabrane ili ograniče svadbe, ja neću moći isplaćivati svojim ljudima, svi ćemo na burzu i to je tako", pojasnio je Šikoranja.

Mladenke ne znaju hoće li pred oltar ili ne, nisu neodlučne, nego čekaju epidemiološko "Da". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno, ludi smo više od svega i ne znamo kakve će mjere donijeti Stožer. Hoćemo li morati smanjivati broj uzvanika ili otkazati vjenčanje?", kazala je mladenka Marina koja je već jednom odgodila svadbu, a novi datum je za četiri tjedna.

Capak kaže da ograničavanja broja uzvanika i zabrane vjenčanja neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku nećemo ograničavati ni zatvarati, nego ćemo razmisliti o novim preporukama: da se vode evidencije, da se ne čestita, ne grli i ne rukuje. Nema pladnjeva, nego se individualno dijeli hrana", pojasnio je Capak.

Preporuke će biti gotove do kraja tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo