VESNA PUSIĆ: / Predsjednica bi vojsku? Srećom, odlučuje Vlada

Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic
20.9.2015.
16:31
PIXSELL, Miranda Cikotic
VOYO logo

Hrvatska je u slučaju izbjegličke krize pokazala da se i u teškim trenucima može postupati ljudski. Od prvog dana ljudima se daje pomoć - hrana, smještaj i medicinska pomoć. U početku smo ih evidentirali, ali kada ih je počelo na desetke tisuća - to nismo više mogli. Ova je kriza pokazala da EU treba puno više raditi na definiranju - što sa zajedničkim vanjskim granicama', izjavila je u emisiji Nedjeljom u dva ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Što bi vojska na granicama radila? Pucala? Srećom, o tome odlučuje Vlada. Predsjednica se želi uključiti, ali nema opasnosti", poručila je Pusić te dodala kako je 'stvaranje panike - kratkog političkog daha'. Svatko tko bilo što zna o međunarodnom terorizmu, zna da teroristi putuju avionima, a ne pješice iz Sirije.

'Ne treba stigmatizirati ljude u nevolji. Niski su ljudski porivi na taj način potencirati strah i paniku', ponovila je Vesna Pusić gostujući kod Aleksandra Stankovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilegalni ulazak nije kriminal

Dodala je kako ilegalni ulazak nije kriminal, nego rezultat tragične, krizne situacije.

"Izbjeglice dolaze iz Turske, većina od 26.000 onih koji su ušli u Hrvatsku, već je otišla u 'schengen' - Austriju, Sloveniju i Mađarsku. Sve se države članice pokušavaju postići efikasan dogovor s Turskom koja se s ovim problemom nosi već dvije godine i brine brigu cijelog svijeta", kazala je Pusić. Dodala je kako je samo jedna žena s djecom tražila azil u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mađari izgledaju jako neprijateljski raspoloženi"

Mađari su se jako uzrujali i izgledaju jako neprijateljski raspoloženi, ali rade isto što i mi - vode ljude koridorima do Austrije, uz dogovor s našim ljudima na lokalnoj razini, naglasila je Pusić koja očekuje jenjavanje krize idućeg tjedna. Kazala je kako je svima u interesu da se dogovorno ovaj problem riješi, pa i Nijemcima. Dodala je kako je "bilo cirkusa oko kvota".

Image
NAPETA SITUACIJA: /

Izbjeglice u potpunosti blokirale promet preko graničnog prijelaza na Bregani

Image
NAPETA SITUACIJA: /

Izbjeglice u potpunosti blokirale promet preko graničnog prijelaza na Bregani

"Zahtjev Njemačke bio je - registrirati što više izbjeglica. Sad nam svi čestitaju na tome kako smo postupili i kako se ponašamo prema ljudima. Administrativno možemo što možemo, ovo nije redovna situacija', kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovoran SAD i "drugi"

Za ovu situaciju, smatra Pusić, odgovorni su SAD i 'drugi'. 'SAD puno intenzivnije radi s Europom u rješavanju ovog problema, prije svega u Siriji. Sprema se zajednička akcija i inicijativa, u koju treba biti uključena i Rusija. Bashar al-Assad nije dugoročno rješenje, no u ovom trenutku nema nikog drugi, poručila je Pusić koja smatra da je upletanje u Bliski istok - velika mrlja Busheve administracije.

O funkciji tajnika UN-a: 'Šanse su mi male, kao i ostalima...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Biti tajnik UN-a je neobično zanimljiv posao. Predložila me jedna grupa ljudi, stranaca, ali i domaćih. Ništa nije izvjesno. Prema nepisanim pravilima određeno je da se izmjenjuju svjetske regije, a jedino iz istočne Europe nije bilo glavnog tajnika i nikad dosada žena nije bila glavna tajnica, a opće je raspoloženje da sada na to mjesto dođe žena. Objektivno, šanse su mi male, ali male su i svim ostalim kandidatima', kazala je Pusić u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

HRT/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo