Vesna Pusic otkrila neke nove planove: 'Te tvrdnje nemaju veze s pamecu'

5.3.2015.
14:21
VOYO logo

Upitana za komentar svoje navodne upletenosti u pokusaj rusenja Vlade i premijera Zorana Milanovica, odgovorila je kako je cula "da je jedan covjek o tome govorio".

Pricali su mi da je netko to rekao, kaze Pusic te citira slovensku poslovicu "Beseda ni konj", odnosno, kako je rekla, svasta mozes reci, ali to ne znaci da to ima veze s mozgom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njezinoj navodnoj upletenosti u navodni pokusaj Milanoviceva rusenja u suradnji s bivsim predsjednikom Republike Ivom Josipovicem, govorio je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkic. On je medijima rekao da je Josipovic slao signale HDZ-u da mu pomogne u rusenju Milanovica i instaliranju Vesne Pusic kao premijerke, sto je HDZ odbio.

Upitana za stav o busotinama na Jadranu, Pusic je rekla da ih Talijani imaju 189 uz samu morsku crtu razgranicenja s Hrvatskom, a da Hrvatska ne planira busotine na mjestima kao sto su Kornati i Korcula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Opasna igra'

Italija, kaze ona, uz pomoc jadranskih busotina osigurava energetsku stabilnost i ubire novac.

Dodaje da se "opasno igrati" s energetskom sigurnoscu jer je ona ujedno i politicka sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da postoje mnogi interesi koji bi sprijecili Hrvatsku da postigne energetskku neovisnost jer tada ne bi morala kupovati energente na otvorenom trzistu vec bi ih mogla i prodavati.

Otvorena mogucnost kandidature za glavnu tajnicu UN-a

Pusic je izjavila da je njezina kandidatura za glavnu tajnicu UN-a otvorena, odluci li Vijece sigurnosti da ce buduci glavni tajnik biti iz istocne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta mogucnost je otvorena. Bude li potvrdeno da kandidat treba biti iz istocnoeuropske skupine, a ne iz Latinske Amerike, sto je takoder moguce, bio bi to zanimljiv projekt", rekla je Pusic nakon sjednice vlade.

Naglasila je kako nitko iz Hrvatske u povijesti nije bio niti kandidat za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda te da joj je cast sto se o tome govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da glas i ideja o njezinoj kandidaturi ne potjece od nje same, nego je rijec o inicijativi iz "krugova izvan Hrvatske". Ocjenjuje i da bi vec sama njezina kandidatura bila veliki plus za Hrvatsku i nju osobno.

Mandat aktualnom glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu istjece krajem 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusic je novinarima komentirala i susret s predsjednicom drzave Kolindom Grabar-Kitarovic i rekla da je u tijeku godina u kojoj zavrsavaju mandati velikom broju veleposlanika tako da ce trebati imenovati prilican broj novih. "U mnogim slucajevima nismo dosli ni do toga da smo nekog predlozili. Bit ce to tema o kojoj cemo svakako razgovarati", kaze Pusic.

Najavila je i mogucnost da se jednom mjesecno sastaje s Grabar-Kitarovic i s njome razgovara o vanjskoj politici kako bi ministarstvo i predsjednica bili uskladeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo