NAKON PUNIH ŠEST GODINA / Veljko Marić za RTL Danas: 'Ne mogu vjerovati da sam na slobodi'

Nakon punih šest godina, hrvatski branitelj Veljko Marić pušten je na privremenu slobodu od tri mjeseca kako bi se mogao kvalitetnije liječiti

18.4.2016.
19:03
VOYO logo

Nakon punih šest godina, hrvatski branitelj Veljko Marić pušten je na privremenu slobodu od tri mjeseca kako bi se mogao kvalitetnije liječiti. Marić je u Srbiji osuđen zbog ratnog zločina iz 1991. na 12 godina zatvora.

Prošle je godine izručen Hrvatskoj, nakon dugih pregovora dviju država. No, njegova agonija je nastavljena. Više od četiri mjeseca proveo je u Zatvorskoj bolnici, a nedavno se na vlastiti zahtjev vratio u kaznionicu u Glini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Marić mora odslužiti još šest godina. Uvjeren je da je žrtva srbijanskog pravosuđa koje mu je sudilo na osnovu Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, što je uzrok političkog sukoba u hrvatsko-srpskim odnosima.

S Marićem smo razgovarali u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se osjećate?

"Ne mogu vjerovati da sam na slobodi, iako je privremena, ali ipak. To tromjesečno puštanje na slobodu je uvjetovano mojim zdravstvenim stanjem. I danas sam obavio jedan pregled u Dubravi. Nakon pretraga ću ići na operaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tri mjeseca morat ćete se vratiti u zatvor. Osuđeni ste u Srbiji zbog ubojstva. Je li sud u toj državi predočio dokaze koji potvrđuju Vašu krivnju?

"Po uvjerenju suda sam za ubojstvo jednog civila kažnjen 12 godina jer takva je situacija tada bila. Ja sam jedini hrvatski branitelj bio osuđen za ratni zločin u Srbiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li znali da ste na srbijanskoj tjeralici?

"Ja sam pet godina vozio Sirija, Azerbajdžan, Armenija, Gruzija, Turska, Irak,... Snabdijevao sam američku vojsku. Potjernice nije bilo. Dan nakon mog uhićenja, po njihovim riječim zadržan sam bio, a 19.4. prije šest godina je raspisana međunarodna potjernica", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo