kakvo će biti vrijeme? / Veljača je bila vrlo topla i kišna, a RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić otkriva što nas čeka u ožujku

S današnjim danom klimatološki završava zima koja je bila iznadprosječno topla, i to sva tri mjeseca

29.2.2016.
20:28
VOYO logo

Zadnji je dan veljače, ali 29. veljače nećemo se baviti numerologijom tog datuma koji je u kalendarima postoji svake četiri godine, već brojkama iz meteorologije.

Zanima nas što je bilo i što će biti, a to najbolje zna naš meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
hrvatska u blagom minusu /

Proljeće je stiglo, no zima ne posustaje: u četvrtak novo zahlađenje koje donosi snijeg!

Image
hrvatska u blagom minusu /

Proljeće je stiglo, no zima ne posustaje: u četvrtak novo zahlađenje koje donosi snijeg!

"Najkraće rečeno, veljača je bila vrlo topla i vrlo kišna, a ponegdje i ekstremno kišna. Prosječna temperatura za Zagreb za veljaču iznosi između 5 i 9 stupnjeva. Temperatura je tijekom većine mjeseca bila iznad prosjeka i to - znatno iznad. Vrlo su kratke bile ove hladnije, u stvari normalne epizode", kaže RTL-ov meteorolog.

"Inače, s današnjim danom, klimatološki završava zima koja je bila iznadprosječno topla, i to sva tri mjeseca. Bila je  kišovita, unatoč onom iznimno suhom prosincu kada je palo tek nekoliko kapi kiše. Možemo reći da smo imali prilično ekstremno vrijeme: u početku toplo i vrlo suho, kasnije toplo i vrlo kišno. Ona prava zima, s ozbiljnijim prodorima hladnog zraka, je izostala, kao što je uostalom bilo i najavljeno", dodaje Nikola Vikić-Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nas čeka u ožujku?

Čini se ponovno topao mjesec, no evo prvo nekoliko njegovih zanimljivih općenitih karakteristika.

"Ožujak je, i na kopnu i na moru, jedan od najvjetrovitijih mjeseci. Sjetite se na Jadranu Marčanih bura. Uz to, obično dobivamo 50 do 60 posto više sunčeva zračenja nego u veljači, što zbog duljih dana, što zbog jačeg sunca. Naime, sunčeve zrake padaju sve okomitije na nas. Temperatura je zbog toga 3 do 5 stupnjeva viša nego u veljači. Zanimljivo je i da je ožujak mjesec u kojemu su na kopnu kod nas bile zabilježene temperature od minus 20 do gotovo plus 30, dakle ogroman raspon, i zato je ožujak i dobio nadimak luđak", kaže Vikić-Topić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I za kraj, recimo da se modeli slažu da će se ove godine u ožujku nastaviti iznadprosječno toplo vrijeme uz više kiše od prosjeka", zaključuje RTL-ov meteorolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo