uznemirujući podaci / Veliki test u EU otkrio njihaljke koje mogu oštetiti kralježnicu djece, igračke koje ne zadovoljavaju standarde...

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

U velikoj inspekciji ispitali su 627 proizvoda kupljenih s internetskih trgovina izvan EU. Trećina proizvoda predstavlja ozbiljan rizik za potrošače

30.8.2022.
13:48
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Europska komisija objavila je najnovije izvješće o koordiniranim aktivnostima za sigurnost proizvoda u EU CASP 2021. Ono otkriva da je 84 posto igračaka kupljenih izvan EU neispravno, kao i 68 posto ispitanih njihaljki za bebe. Više od trećine proizvoda predstavlja ozbiljan rizik za potrošače pa se nakon koordinirane akcije testiranja proizvoda kupljenih preko internetskih stranica izvan EU potrošačima preporuča da se takva kupovina naprosto izbjegava.

Ukupno 38 tijela iz 19 različitih članica EU/EEA, među kojima je i Hrvatska, udružile su svoje napore u nadzoru tržišta kako bi ojačale sigurnost proizvoda stavljenih i dostupnih na europskom tržištu te europskim potrošačima. Uzorkovano je 627 proizvoda iz šest različitih kategorija i testirano u akreditiranim laboratorijima u EU. Testirane su dječje igračke iz ne-EU web trgovina, električne igračke, ležaljke i njihaljke za bebe, e-cigarete i tekućine, osobna zaštitna oprema te krivotvorene kacige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon analize zajednički su procijenjeni rizici otkriveni testovima te su donesene i odluke koje korektivne mjere treba poduzeti na nesukladnim proizvodima za koje se utvrdilo da predstavljaju rizike za potrošače. Ukupno 233 od 627 testiranih proizvoda nije zadovoljilo barem jedan od potrebnih standarda. Od toga je 89 proizvoda ocijenjeno kao ozbiljno rizično, 31 s visokim rizikom, 25 srednje rizično i 123 s niskim rizikom za potrošače. Podneseno je 99 obavijesti o problematičnim proizvodima na Safety Gateu za povlačenje s EU tržišta. Informacije o provedenim testiranjima po kategorijama CASP programa 2021.", stoji u izvješću Europske komisije.

Samo 15 posto igračaka bilo je OK

Donijeli su i detalje testiranja. Kada je riječ o igračkama, usredotočili su se na plastične igračke i igračke s plastičnim dijelovima za djecu stariju
i mlađu od 36 mjeseci. Uzorkovane igračke dostupne su isključivo od web prodavača izvan EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo 15 od 92 igračke (16%) koje su testirali laboratoriji zadovoljilo je potrebne standarde... Preostalih 77 uzoraka (84%) nije zadovoljilo barem jedan od standarda. Mehanička ispitivanja pokazala su da veći broj uzoraka ne zadovoljava standarde, odnosno 84%, kemijska ispitivanja 21%. Glavni identificirani kemijski problem odnosio se na ftalate. Ukupno 20% uzoraka (18) nije udovoljavalo zahtjevima o ftalatima", navode u izvješću. Inače, ftalati su spojevi koji se koriste za omekšavanje plastike i dokazani su endokrilni destruptori, odnosno uzrokuju poremećaj hormona, kod dječaka i neplodnost, a lako se tope u dodiru s tekućinom (slinom i znojem).

Image

Kako odabrati dječje igračke koje nisu samo zabavne nego i poučne

Image

Kako odabrati dječje igračke koje nisu samo zabavne nego i poučne

Svi uzorci (osim jednog) nisu ispunjavali uvjete na upozorenja, oznake i upute u provjerama koje provode nacionalna tijela. Ukupno 61% uzoraka nije imalo oznaku CE ili je oznaka CE bila neispravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitivali su i električne igračke. Ukupno 97 od 130 (75%) uzoraka testiranih od strane laboratorija zadovoljio je standarde. Preostala 33 uzorka (25%) nije ispunilo barem jedan od standarda.

"Pri testovima njih 43% nije zadovoljilo relevantne zahtjeve. Prekomjerna prisutnost opasnih tvari olova i kadmija predstavlja opasnost za okoliš kada se električna igračka reciklira. Što se tiče ispitivanja električne i mehaničke sigurnosti, broj kvarova bio je ograničen, iako su identificirane neke opasnosti u vezi s lakim pristupom baterijama, u slučaju plosnatih baterija, svijetlećim diodama (LED) i kod igračka koje dijete može koristiti dok su uključene u struju. U kategoriji igračaka na daljinsko upravljanje nalazi se najveći broj uzoraka koji ne zadovoljavaju barem jedan od relevantnih standarda (36%), a slijede električne igračke s plosnatim i drugim baterijama (33%). Ukupno, 52% uzoraka nije zadovoljilo barem jedan od standarda za upozorenja, oznake i upute tijekom provjera koje su obavila nacionalna tijela", stoji u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polovica ležaljki i njihaljki za bebe palo na testovima

"Ukupno 54 od 105 (a to je 51%) testiranih uoraka zadovoljio je standarde. Preostalih 51 uzorak (49%) nije zadovoljilo barem jedan od standarda. Mehanički testovi otkrili su puno veći broj kvarova (48%) nego kemijski testovi (2%). Kategorija njihaljki za bebe imala je puno višu stopu ne zadovoljavanja standarda (68%) od ležaljki (38%). Što se tiče ležaljki, najveća stopa neuspjeha (16%) odnosio se na klauzulu o kutu i visini sjedala, gdje neispravnost predstavlja rizik za oštećenja kralježnice, nakon čega slijedi klauzula za klizanje (10%), što predstavlja opasnost od pada ležaljke i ozljede djeteta", navode u izvješću.


Što se tiče dječjih njihaljki, njih 49% bilo je opasno jer dijete je moglo iz njih pasti, a neke su imali probleme i s kutovima i sustavima za držanje. "Postoji zabrinutost da bi dijete moglo skliznuti s njihaljke za bebe i zadobiti ozljedu (modrice i/ili prijelome). Dvije njihaljke nisu zadovoljile zahtjeve kemijskih ispitivanja. Ukupno 49% uzoraka nije udovoljilo standarde upozorenja, oznaka i uputa", navode u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testirali su i e-cigarete i tekućine. Ukupno 137 od 169 testiranih uzoraka (81%) zadovoljio je sve standarde. Preostala 32 uzorka (19%) nisu zadovoljila barem jedan od standarda. Znatno veći broj uzorakauređaja za e-cigarete nije udovoljavao relevantnim zahtjevima (60%) u odnosu na e-tekućine (8%). "Glavni problemi kod uređaja za e-cigarete bili su povezani sa sustavom pakiranja koji se može ponovno zatvoriti i koji je siguran za djecu, njihovom otpornošću na lomljenje i zaštitu od istjecanja iz spremnika tekućine. Nekoliko proizvoda nije zadovoljilo višestruke zahtjeve u pogledu zadržavanja e-tekućine", stoji u izvješću.

U tekućinama opasni i toksični aldehidi

Za e-tekućine, od 132 ispitana uzorka, većina uzoraka koji nisu zadovoljavali standarde (7 od 10) imali su problem povezan s prisutnošću diacetila, aditiva u hrani. Dva uzorka e-tekućine koja nisu udovoljavala standardima imala su probleme vezane uz prisutnost aldehida, koji se obično smatraju toksičnima i potencijalno bi mogli naštetiti korisnicima. Više od polovice procijenjenih proizvoda (54%) imalo je netočna ili nedostatna upozorenja, oznake i upute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo