BEZ MOGUĆNOSTI RASKIDA UGOVORA / Veliki teleoperater diže cijene. Pitali smo i druge hoće li napraviti isto

Image
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Ova promjena je rezultat uvođenja indeksne klauzule koja se primjenjuje na cijene u tekućoj godini i ne smije biti u postotku veća od godišnje prosječne stope inflacije u zemlji u prethodnoj godini

Hana Vukelić

Hana Vukelić

Ljubitelj životinja, mrzitelj nepravde.

24.4.2024.
7:41
Luka Batelic/PIXSELL
VOYO logo

S obzirom da su telekomi, uključujući A1 Hrvatska, prošle 2023. godine uveli indeksnu klauzulu u svoje opće uvjete poslovanja, korisnici zbog poskupljenja nemaju mogućnost raskida ugovora bez naknade. Telekom A1 Hrvatska će od 1. lipnja 2024. povećati mjesečne naknade svojim korisnicima za 6,9 posto na temelju indeksne klauzule i u skladu s prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. godinu, koja je iznosila 8 posto.

U obavijesti korisnicima, A1 Hrvatska navodi da primjena indeksne klauzule ne omogućuje raskid ugovora bez naknade. Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, dok korisnici i dalje mogu koristiti već ugovorene popuste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NISU BILI OPREZNI' /

Bivši agent SOA-e o aplikaciji Sky s kojom su komunicirali dileri: 'Podržava je samo nekoliko vrsta telefona'

Image
'NISU BILI OPREZNI' /

Bivši agent SOA-e o aplikaciji Sky s kojom su komunicirali dileri: 'Podržava je samo nekoliko vrsta telefona'

Ova promjena je rezultat uvođenja indeksne klauzule koja se primjenjuje na cijene u tekućoj godini i ne smije biti u postotku veća od godišnje prosječne stope inflacije u zemlji u prethodnoj godini. Telekomi su uveli ovu klauzulu kako bi se uskladili s inflacijom i održali kvalitetu usluga, s obzirom na nestabilne tržišne uvjete, izazove u poslovanju i visoku stopu inflacije.

Što to znači za korisnika?

Teleoperateri jednom godišnje smiju podignuti cijenu, pritom pazeći da postotak poskupljenja ne prelazi postotak inflacije. Dakle, ako je inflacija 10 posto, oni cijenu smiju dignuti do 9.9 posto. Ako ste kao korisnik potpisali ugovor na jednu određenu cijenu, ta cijena će svejedno rasti zbog klauzule koja to teleoperateru omogućava. Taj ugovor vi ne smijete raskinuti bez penalizacije, iako se ugovor promijenio od onoga koji ste prvotno potpisali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovori teleoperatera

Poslali smo upit i drugim teleoperaterima vezano za njihove planove za 2024. godinu.

Hrvatski Telekom provodio je istu politiku naplaćivanja raskida ugovora nakon poskupljenja u 2023. godini. Za ovu godinu još uvijek nisu odlučili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogućnost usklađenja cijena usluga s godišnjom stopom inflacije unesena je u Opće uvjete poslovanja HT-a. U skladu s istim, Hrvatski Telekom je ovlašten jednom godišnje uskladiti cijene svojih usluga sa prosječnom godišnjom stopom inflacije za prethodnu godinu. Odluka o eventualnoj primjeni usklađenja u 2024. godini još nije donesena. Usklađivanje cijena sa stopom inflacije korisnicima ne omogućuje raskid ugovora bez naknade, već su korisnici pravo na raskid ugovora bez naknade po osnovi izmjena Općih uvjeta poslovanja radi uvođenja indeksne klauzule imali početkom 2023. godine", odgovorili su na naš upit.

Telemach, koji je u prošloj godini iskoristio klauzulu povećavši cijene mjesečnih naknada tarifnih paketa za 8,3 posto od 1. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč visokoj inflaciji i povećanju cijena na domaćem tržištu u 2023. godini, u Telemachu još nismo donijeli odluku o usklađivanju cijena naših usluga sa spomenutim poskupljenjem. Naši korisnici nam ostaju u fokusu te u svakom trenutku nastavljamo osiguravati najveću vrijednost za novac, uz sadržajno i cjenovno najizdašnije usluge na domaćem telekom tržištu", odgovorili su iz Telemacha.

POGLEDAJTE VIDEO: Teleoperateri najavili poskupljenja. Ministar govori da krše dogovor, sindikalist kaže da su pohlepni

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo