MUP NAJAVIO NOVOSTI ZA GRAĐANE: / 'Po dokumente više nećete morati odlaziti samo u Petrinjsku i Heinzelovu ulicu'

Image
1.2.2017.
14:15
VOYO logo

Pema pokazateljima, predstavljenima u Ravnateljstvu policije, u prošloj godini broj prijavljenih kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti (bez prometa) bio je manji za 3399 takvih djela (ukupno 54.363), što je najmanji broj od 2000. godine.

Image
ŠEF POLICIJE NAJAVIO: /

'Još jače ćemo se boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala'

Image
ŠEF POLICIJE NAJAVIO: /

'Još jače ćemo se boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala'

Image

Prošle godine 43 ubojstva

U prošloj godini dogodila su se 43 ubojstva, od toga 19 u obitelji, i sva su razriješena, a broj pokušaja ubojstava, njih 93, najmanji je od 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Sigurnosni pokazatelji rezultat su kvalitetnog usmjeravanja i određivanja prioriteta u provedbi preventivnih i represivnih aktivnosti policije", rekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Zadovoljstvo je izrazio i ravnatelj policije Marko Srdarević koji posebno ističe niz važnih i zahtjevnih zadaća odrađenih u protekloj godini prije svega vezanih uz turističku sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurnost je jedan od aduta Hrvatske u turizmu i jako nam je važno da turistička sezona prođe sigurno i mirno i to će nam biti jedan od prioriteta i u ovoj godini", najavljuje.

Porastao broj zapljena droga

U prošloj godini zabilježeno je 2838 kaznenih djela vezanih uz kriminalitet droga, a za 24,5 posto u odnosu na 2015. godinu porastao je broj zapljena kojih je bilo 11105. Najviše je zaplijenjeno marihuane (1320,5 kilograma), a slijede heroin (120,5 kilograma), amfetamini (21,8 kilograma), kokain (14,4 kilograma) te MDMA i derivati (ecstasy) s 11,9 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Nastavit ćemo i dalje. Taj rezultat nije samo rezultat kriminalističke policije koju želimo maksimalno usmjeriti da se bavi težim oblicima zloporabe droga, a kod ulične redukcije i pojedinačnih zapljena želimo maksimalan angažman temeljne, interventne i granične policije", rekao je Srdarević.

Potreban je dodatni angažman kod sprječavanja korupcije

Kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta bilo je 7111, a unutar njih 905 odnosi se na kaznena djela s elementima korupcije (primanje i davanje mita, zlouporaba položaja i ovlasti, nezakonito poslovanje, trgovanje utjecajem..), a u tom segmentu glavni ravnatelj najavljuje dodatni angažman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Prošle godine imali smo rezultata, ali s njim mi nismo zadovoljni i želimo biti još bolji", poručio je. U operativnom smislu ističe i poduzimanje svega razumnog kako bi se suzbila bilo kakva pojava terorizma te aktivnosti usmjerene prema čvrstoj i kvalitetnoj zaštiti državne granice.

Pao broj razbojništava

Prošle godine broj razbojništva, njih 918, pao je u odnosu na 2015. godinu za 20,7 posto, a u stalnom je padu i otuđenje motornih vozila. Pri tome od 804 otuđena motorna vozila prošle godine njih 45 posto otpada na motocikle i mopede, a od ukupnog broja 83 posto takvih vozila je pronađeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U padu su i imovinska kaznena djela, odnosno ona koja u najvećoj mjeri utječu na subjektivni osjećaj sigurnosti građana. Prošle je godine njihov broj iznosio 32.159 i najmanji je od 2000. godine, kao i broj provalnih krađa, njih 12.403, što je u odnosu na 2015. godinu pad od 17,1 posto.

Manje kršenja reda i mira

Prošle je godine evidentiran i najmanji broj prekršaja protiv javnog reda i mira od 2000. godine, njih 20.302, u kontinuiranom je padu i broj smrtno stradalih (307) i teško ozlijeđenih osoba (2723) u prometnim nesrećama, a cilj je do 2020. dostići europski prosjek od pet poginulih na 100.000 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Izrazivši zadovoljstvo ukupnim pokazateljima za prošlu godinu, glavni ravnatelj Srdarević naveo je da i pokazatelji za siječanj ove godine govore o nastavku takvih trendova.

Ministar Orepić najavio je da će se tijekom ove godine provesti reorganizacija MUP-a i Hrvatskog centra za razminiravanje (HCR), a ističe i da će se poboljšati status policijskih službenika, materijalno i u opremi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirano jačanje operativnih kapaciteta

"Kako bi u budućem razdoblju bili još uspješniji i povećali osjećaj sigurnosti svih naših građana i stranih gostiju i odgovorili na sve sigurnosne izazove koji nas očekuju u budućnosti ojačat ćemo operativne kapacitete i napraviti funkcionalnu reorganizaciju MUP-a", najavio je te dodao da će ta reorganizacija omogućiti funkcionalniji, operativniji i racionalniji sustav koji će za posljedicu imati "više ljudi u core bussinesu policije".

Na taj ćemo način, ističe ministar, poboljšati interventnu sposobnost policije i ojačati kapacitete kriminalističke policije na lokalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdavanje dokumenata na novim lokacijama u Zagrebu

U pogledu upravnih poslova najavljuje da će se za mjesec-dva izdavanje dokumenta u Zagrebu omogućiti na još nekoliko mjesta, osim u Petrinjskoj i Heinzelovoj.

HCR, kaže, će se reorganizirati s ciljem "da se što preciznije odrede stvarno minirane površine, vodeći računa da se pritom ne smanji sigurnost samih sudionika u razminiravanju, kao i građana koji obitavaju u blizini takvih područja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je ulazak u Schengen

Kao strateški cilj Hrvatske ministar Orepić ističe ulazak u schengenski prostor te naglašava da će se nastaviti s jačanjem svih raspoloživih potencijala u cilju učinkovitog nadzora vanjske granice i sigurnosti svih građana uz promociju temeljnih načela EU-a.

Ministar je s prezentacije u Ravnateljstvu policije otišao u službeni posjet BiH o kojem je rekao da ide kako bi povećao suradnju dviju policija posebice u sklopu priprema za predstojeću turističku sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo