VELIKI ČETVRTAK U DOBA KORONE: / Evo kako je izgledala procesija na Hvaru u dosad nezabilježenim uvjetima

Image
Foto: screenshot/fb

Procesija je tradicionalno krenula u 22 sata iz šest mjesta sa središnjeg dijela otoka Hvara

10.4.2020.
10:47
screenshot/fb
VOYO logo

Na Hvaru je u noći Velikog četvrtka na Veliki petak održana procesija 'Za križen' na kojoj je iz svakog mjesta (Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska) sudjelovalo po 15 sudionika, jer su to uvjeti pod kojima je jedino procesija u doba korone mogla biti održana nakon što im je odobrenje dao Nacionalni stožer.

Moglo sudjelovati tek 15 osoba

"Točno je da se odobrio tradicionalni događaj koji stanovnicima Hvara strahovito puno znači. Naravno, uz provođenje strogih mjera. Situacija je bila prodiskutirana i donijeta je odluka da se dopusti taj događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propisali smo da može sudjelovati 15 osoba, ne više. S tim da smo im propisali stroge mjere, neće smjeti komunicirati međusobno i morat će biti distancirani. Također, na Hvaru nemamo slučajeva zaraze pa ovakav jedan događaj možemo odobriti," objasnio je na konferenciji Stožera u četvrtak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procesija je tradicionalno krenula u 22 sata iz šest mjesta sa središnjeg dijela otoka Hvara, a posebnost procesije je u tome da šest zasebnih procesija kreće istovremeno iz šest župa. Procesije se kreću u smjeru kazaljke na satu i završavaju povratkom u svoju župnu crkvu. Jako je važno da se procesije ne susretnu, što se smatra znakom velike nesreće, piše Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo