UVODI SE MODEL IZ ŠVICARSKE / Ogromne promjene u naplati odvoza smeća u Zagrebu: Fiksni dio ćemo plaćati 45 kuna. Stvar se komplicira u drugom dijelu...

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević objavio je danas kako će se od 1. srpnja promijeniti način naplate za skupljanje otpada

21.1.2022.
10:29
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević objavio je danas kako će se od 1. srpnja promijeniti način naplate za skupljanje otpada, a odluku su iz Gradske uprave jučer pustili u javno savjetovanje.

Tomašević je objasnio da se odluka donosi kako bi se Zagreb uskladio sa novim zakonom koji je donesen u srpnju prošle godine, a po njemu je Zagreb dobio određene rokove u kojima se s njima mora uskladiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da Zagreb više ne zovu kantograd'

"Za razliku od svih drugih većih gradova, mi nećemo zadržati isti sustav nego ćemo uvesti novi sustav naplate prema količini miješanog otpada koji će biti najpravedniji među svim drugim gradovima u Hrvatskoj jer će omogućiti individualizaciju na razini kućanstva, a posebice na razini stana u višestambenim zgradama, da se doista naplaćuje stvarno odvožen miješani otpad, odnosno otpad koji nije sortiran za recikliranje i kompostiranje", rekao je Tomašević.

Image
MOGUĆE DA JE TO TEK POČETAK /

Ne odvajate otpad, a živite u Zagrebu? Možda biste trebali razmisliti jer bi vas uskoro to moglo skupo koštati...

Image
MOGUĆE DA JE TO TEK POČETAK /

Ne odvajate otpad, a živite u Zagrebu? Možda biste trebali razmisliti jer bi vas uskoro to moglo skupo koštati...

Rekao je da to rade zbog usklađivanja s ciljevima EU i nacionalnim ciljevima, kako bi napravili veliki korak prema zatvaranju Jakuševca, ali i kako bi maknuli spreminke s javnih površina zbog kojih je "Zagreb prozvan kantogradom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu kako je naveo, imamo 200.000 spremnika na javnim površinama koji se novim sustavom trebaju ponovno staviti pod kontrolu stanara višestambenih zgrada tako da treće osobe njima nemaju pristup.

Varijabilni dio naplaćivat će se kroz kupnju vrećica

Objasnio je da prema zakonu postoje fiksni i varijabilni dijelovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiksni dio će biti 45 kuna mjesečno. U odluci stoji kako će za pravne osobe taj dio iznositi 90 kuna. "Fiksni dio uključuje obveznu javnu uslugu. Tu želim naglasiti da će broj odvoza u Zagrebu ostati isti, odnosno neće se smanjivati, niti kada govorimo o miješanom komunalnom otpadu, a ni plastične i metalne ambalaže, papira, glomaznog otpada", rekao je.

Potom je govorio i varijabilnom dijelu. "Građani se svoj miješani i komunalni otpad odlagati u službenim vrećicama i kroz cijenu tih službenih vrećica plaćati varijabilni dio usluge odvoza otpada. To bi bilo oko 4 kune za vrećicu od 20 litara. Te bi se vrećice kupovale u trgovinama, kako bi bile dostupne građanima", rekao je Tomašević i dodao da takav model imaju švicarski i belgijski gradovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka će imati tranzicijski period do 1. srpnja", kazao je Tomašević te dodao da će se dotak morati omogućiti da treće osobe nemaju pristup spremnicima.

Naglasio je da će postojati popusti i besplatne vrećice za obitelji s malom djecom koje koriste pelene, kao i za one koji koriste reciklažna dvorišta, a ima i socijalni kriter, odnosno najsiromašniji građani neće plaćati fiksni dio nego će to za njih plaćati grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo