VELIKE PROMJENE U HRVATSKIM BOLNICAMA: / Poput hotela dobit će zvjezdice, a pacijenti će dobivati narukvice s barkodom

Image
Foto: PIXSELL / arhiva, Marijan Sušenj

Pravilnik o akreditacijskim standardima već je bio donesen 2011. godine, ali nisu doneseni drugi dokumenti koji bi omogućili njegovu primjenu.

26.8.2019.
21:22
PIXSELL / arhiva, Marijan Sušenj
VOYO logo

Do 13. rujna u javnoj je raspravi dio novog Pravilnika o akreditacijskim standardima za bolničke zdravstvene ustanove prema kojemu bi, među ostalim, svaka bolnica ubuduće morala imati jasno definiran postupak za identifikaciju pacijenta poput jednoznačnog označavanja pacijenata identifikacijskim narukvicama s barkodom.

Također, svaka bolnica bi morala imati svoj javno dostupan etički kodeks, a svaki plan liječenja, prije negoli ga provede, liječnik bi morao prodiskutirati s pacijentom, odnosno s njegovom obitelji, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akreditacije kao dokaz kvalitete i sigurnosti

Nadalje, da bi dobila akreditaciju, bolnica će morati razviti sustav praćenja rizika, ali i sustav promocije zdravlja i sprečavanja bolesti svojih zaposlenih, pa će tako djelatnicima bolnica biti dostupna medicinska pomoć za odvikavanje od pušenja, konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstava, a bit će dužni razvijati komunikacijske i druge vještine potrebne u radu s pacijentima i njihovim obiteljima.

Sve bi bolnice, također, trebale imati međunarodne akreditacije, kakve su dosad ishodile tek tri-četiri privatne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj (Poliklinika Svjetlost, riječki Medico, Plućna bolnica u Rockfellerovoj u Zagrebu...) Akreditacija je dokaz kvalitete i sigurnosti za pacijenta te jamči zdravstvenu zaštitu sukladnu suvremenim medicinskim spoznajama, stručnim protokolima i međunarodnim kriterijima i indikacijama kvalitete. Ti indikatori kvalitete i sigurnosti u zdravstvu uključuju stopu smrtnosti, posebno u kirurškim odjelima, stopu bolničkih infekcija, količinu komplikacija, razinu opreme, duljinu liječenja... Prema tom, piše Novi list, akreditacija se smatra najboljim načinom objektivnog mjerenja, a u skladu s tim trebale bi, poput hotela, dobiti i zvjezdice koje bi bile znak njihove kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKI INTERVJU MINISTRA KUJUNDŽIĆA: /

'Zagrebačke su bolnice stare i derutne, država mora platiti dugove zdravstvu'

Image
VELIKI INTERVJU MINISTRA KUJUNDŽIĆA: /

'Zagrebačke su bolnice stare i derutne, država mora platiti dugove zdravstvu'

Krajem 2020. prve zvjezdice za bolnice

Nakon donošenja novog pravilnika trebali bi biti educirani i prvi vanjski ocjenjivači kvalitete pojedinih bolnica. Procjenjuje se da je za to potrebno najmanje šest mjeseci, što znači da bi potkraj iduće godine bolnice mogle početi dobivati zvjezdice.

Novi list podsjeća da je Pravilnik o akreditacijskim standardima već bio donesen 2011. godine, ali ga iz nepoznatog razloga nisu pratili drugi dokumenti koji bi omogućili njegovu primjenu. Sad su u proceduri dva pravilnika - onaj o akreditacijama i drugi o načinu, uvjetima i postupku davanja akreditacije, što znači da će novi pravilnik, kada se donese, biti na korak bliže realizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj liječničkoj komori ističu kako je problem što u novi pravilnik o akreditacijskim standardima nisu uključeni hitni bolnički prijemi i laboratoriji, ne spominju se ambulante koje su dio bolničkih poliklinika, a nije prilagođen ni ISQ standardima koje bi akreditirane bolnice učinili prepoznatljivima na međunarodnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo