u fazi javne rasprave / Velike promjene na Zavodu za zapošljavanje, evo što se sve mijenja!

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Naglasak je stavljen na individualizirani pristup osobi te potrebama svake osobe ovisno o njezinu položaju na tržištu rada, njezinoj zapošljivosti i potrebi podrške'

15.5.2017.
11:09
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Nezaposlene osobe više se neće morati javljati na burzu svaka četiri tjedna, kao što je to sada propisano, nego će individualne konzultacije sa savjetnikom morati obaviti najkasnije svakih osam tjedana.

Moći će ih obaviti i mailom, no svaki će nezaposleni barem jednom u tri mjeseca morati i osobno doći na konzultacije sa savjetnikom. Ako se radi o osobi koja prima novčanu naknadu za nezaposlene, osobni susret sa savjetnikom morat će realizirati barem jednom mjesečno, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilnik je donio ovu veliku novost o aktivnom traženju posla i raspoloživosti za rad.

"Naglasak je stavljen na individualizirani pristup osobi te potrebama svake osobe ovisno o njezinu položaju na tržištu rada, njezinoj zapošljivosti i potrebi podrške. Učestalost izvršavanja individualnih konzultacija definira se u profesionalnom planu, a ako u njemu nije drugačije utvrđeno, predlaže se da najduži razmak između dvije individualne konzultacije više ne bude četiri, nego osam tjedana", potrvrdilo je Ministarstvo rada. Nadodali su da je Pravilnik u fazi javne rasprave tijekom koje će se analizirati svi pristigli prijedlozi javnosti i socijalnih partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnji Pravilnik propisuje kako se termini individualnih konzultacija mogu obaviti osobno, telefonom ili mailom te da se obavljaju “jednom tjedno, a najduže u roku od četiri tjedna”. U praksi, nezaposleni su imali obavezu javiti se savjetniku svaka četiri tjedna, a nejavljanje je razlog za brisanje iz evidencije nezaposlenih.

Novim pravilnikom uvodi se i mogućnost grupnog informiranja nezaposlenih osoba, koje se može koristiti kako bi se veći broj nezaposlenih istovremeno informirao o zakonskim izmjenama, uvođenju novih mjera, uoči sezonskog zapošljavanja i sličnog, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo pregleda što se sve mijenja:

  • Obavezno javljanje na burzu

Sada: najkasnije svaka četiri tjedna - mailom, osobno ili telefonom

Novi prijedlog: najkasnije svakih 8 tjedana mailom, jednom u tri mjeseca osobno, odnosno jednom mjesečno osobno ako osoba prima novčanu naknadu za nezaposlene

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Naknada selidbenih troškova

Sada: svima koji nađu u drugome mjestu posao na najkraće 6 mjeseci

Novi prijedlog: svima koji nađu u drugome mjestu posao na najkraće godinu dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Poslodavci će Zavodu morati dostaviti i fotografije smještaja koji osiguravaju sezonskim radnicima
  • Ukidanje obaveznog vođenja dnevnika traženja posla I uvođenje grupnog informiranja za nezaposlene
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo