VELIKA POLICIJSKA AKCIJA ZA VIKEND: / Odlučni su spriječiti 'četiri glavne ubojice u prometu'

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Hrvoje Jelavić

Pojačani nadzor prometa provodit će se u narednom razdoblju, a pogotovo vikendima, s ciljem smanjenja broja poginulih

4.10.2019.
10:38
PIXSELL / ilustracija, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

Ravnateljstvo policije danas je objavilo kako će ovog vikenda vršiti pojačani nadzor prometa kako bi spriječila i sankcionirala "četiri glavne ubojice u prometu", odnosno najteže prekršaje.

U to spadaju vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja iznad ograničena brzine, nekorištenje pojasa i nepropisna upotreba mobitela. Cilj akcije je smanjenje broja poginulih te nastavak ostvarivanja zacrtanih mjera iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dane vikenda, od 4. do 6. listopada provest će se preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena prioritetno na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu', a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća", priopćili su iz policije.

Uključena sva raspoloživa sredstva

Policija će se tijekom svog angažmana u kojem će "biti uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika" pozornost obratiti i na vozače mopeda i motocikala te će kažnjavati vožnju bez kacige i druge prometne prekršaje koji su česti kod vozača A kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U devet mjeseci 2019. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 209 osoba, što predstavlja smanjenje od 14 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2018. godine kada su smrtno stradale 243 osobe. Iz analize podataka o prometnim nesrećama, u prvih devet mjeseci 2019. godine, u kojima je došlo do smrtnog stradavanja proizlazi da su uzroci i nadalje vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisna brzina, brzina neprimjerena uvjetima na cestama te naleti na pješake i bicikliste. Tijekom 2019. godine sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači i putnici na mopedima i motociklima, prilikom čega su 43 osobe koje su se nalazile na tim vozilima smrtno stradale", obrazložila je policija svoju akciju.

Iz policije ističu kako je upravo potkraj godine zabilježen veći broj prometnih nesreća, a kako bi vozači izbjegli vrlo visoke kazne propisane novim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, objavljeni su i savjeti o vožnji te dodatne upute za vozače mopeda i motocikala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo