VELIKA KADROVSKA ROŠADA U MUP-u: / Za novog šefa policije prijavilo se devet 'generala', koga će ministar odabrati?

Image
Foto: PIXSELL

Na nedavno zaključen javni natječaj za ravnatelja policije što ga je raspisalo Ministarstvo unutarnjih poslova javilo se devet kandidata.

12.8.2017.
8:09
PIXSELL
VOYO logo

Potvrđeno nam je to danas iz MUP-a koji paralelno s ovim natječajem bira i čelne ljude više policijskih uprava.

Petogodišnji mandat

U posljednjih nekoliko godina ovo je najmanji broj prijavljenih kandidata, iako u Ravnateljstvu policije, ali i trenutno van njega, ima još uvijek dovoljno onih koji zadovoljavaju uvjete. Ravnatelja policije bira se na pet godina, a kandidati osim fakultetske naobrazbe moraju imati i najmanje 15 godina radnog iskustva u policijskim poslovima, od kojih najmanje deset godina na mjestu rukovodećeg policijskog službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od uvjeta je i položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik. Zbog tog najvišeg čina u policiji često ih nazivaju i policijskim generalima. Kandidati ne smiju biti članovi političke stranke, moraju imati osobnu dostojnost za obavljanje policijske službe, te biti psihički i tjelesno zdravstveno sposobni.

Natječaj je raspisan nakon što je dosadašnji ravnatelj Marko Srdarević ponudio ostavku ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, budući da je na čelnu policijsku funkciju on došao za vrijeme ministarskog mandata Vlahe Orepića. Njegovu ostavku Vlada je i prihvatila, te privremeno, na rok od šest mjeseci, imenovala Dražena Viteza, dugogodišnjeg zamjenika ravnatelja policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno su raspisani natječaji i za zamjenike ravnatelja - za opću sigurnost i kriminalitet, te tri pomoćnika koji će obnašati dužnost načelnika Uprave policije, Uprave kriminalističke policije i Uprave za posebne poslove sigurnosti. Na čelu krim-policije i UPPS-a trenutno su ljudi koje je po svojoj ovlasti postavio Orepić, a tako je i s dijelom načelnika policijskih uprava.

Policijski šefovi

Zato se sada natječajem, čiji bi rezultati također uskoro trebali biti poznati, jer dijelu izabranih načelnika mandati ističu početkom rujna, traže šefovi u zagrebačkoj, primorsko-goranskoj, osječko-baranjskoj, istarskoj, dubrovačko-neretvanskoj, karlovačkoj, sisačko-moslavačkoj, šibensko-kninskoj, vukovarsko-srijemskoj, zadarskoj, bjelovarsko-bilogorskoj, brodsko-posavskoj, koprivničko-križevačkoj, krapinko-zagorskoj, ličko-senjskoj, međimurskoj, varaždinskoj i virovitičko-podravskoj policijskoj upravi. To je interni natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelja policije imenuje Vlada na prijedlog ministra unutarnjih poslova, dok zamjenike i pomoćnike ravnatelja, te načelnika policijskih uprava imenuje ministar na prijedlog ravnatelja.

Iako u Ravnateljstvu policije ima stotine glavnih policijskih savjetnika, tek se devet njih ovoga puta odlučilo javiti na javni natječaj. Iz MUP-a nam nisu željeli potvrditi imena kandidata, no doznajemo da je među prijavljenima i sam aktualni obnašatelj dužnosti Dražen Vitez. Prijavu je podnio i Željko Prša, koji trenutno vodi Policijsku upravu zagrebačku, a kandidirao se i njegov kolega iz Policijske uprave krapinsko-zagorske, načelnik Jakob Buković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo