kažu oponaša putina / Veleposlanstvo SAD u BiH: Dodik uvodi represivni režim

Image
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/Ilustracija

Predloženi zakoni otežali bi građanima pozivanje na odgovornost vlade RS-a i omogućili nesmetano bujanje korupcije, ističe se u navodima veleposlanstva

10.3.2023.
17:58
Dejan Rakita/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Veleposlanstvo SAD u BiH u petak se pridružilo osudama najava kriminalizacije klevete i uvođenja registra "stranih agenata" koje planiraju vlasti u Republici Srpskoj, upozoravajući kako je riječ o planovima čija je jasna namjera represija i ograničavanje slobode izražavanja.

Američka je diplomacija oštro reagirala na najave izmjena kaznenog zakona u RS kojima bi se uvele drastične novčane kazne za klevetu odnosno povredu časti i ugleda, kao i na najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će predložiti da se u tom entitetu donese zakon kojim bi se uvela obveza registracije "stranih agenata" odnosno organizacija koje primaju novčanu pomoć iz inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je to najavio istodobno kada su u Gruziji izbili masovni nemiri zbog pokušaja vlasti te zemlje da uvede sličan zakon. 

Image
Rastu napetosti /

Dodik optužio SAD da priprema oružanu pobunu u BiH: 'Predvodili bi je muslimani'

Image
Rastu napetosti /

Dodik optužio SAD da priprema oružanu pobunu u BiH: 'Predvodili bi je muslimani'

"Vlasti u Republici Srpskoj najavile su planove za usvajanje dva represivna, nedemokratska zakona koji bi, ako se provedu, drastično narušili prava i slobode ljudi koji žive u RS. Ovi zakoni koristili bi samo vladajućoj koaliciji u njezinim naporima da učvrsti svoju vlast, a išli bi na štetu svih ostalih", navelo je veleposlanstvo SAD u odnosu na Dodikove planove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je političar ranije ovog tjedna novinare koji kritiziraju njegovu vlast nazvao "spodobama", a neposredno nakon toga vandali, koje policija do petka nije pronašla, oštetili su u Banjoj Luci automobile dvojice takvih novinara.

Veleposlanstvo SAD navodi kako zakone koje najavljuje Dodikova vlast vidi kao pokušaj stigmatiziranja i ušutkavanja nezavisnih glasova u RS koji žele izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za njene stanovnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženi zakoni otežali bi građanima pozivanje na odgovornost vlade RS-a i omogućili nesmetano bujanje korupcije, ističe se u navodima veleposlanstva.

Komentirajući Dodikovo pozivanje na to da bi obveza registriranja stranih agenata bila uvedena po uzoru na propis koji je u SAD na snazi od 1938., američko veleposlanstvo istaknulo je kako je to "već viđeni film za koji se zna kako završava" jer je u pozadini nakana uvođenja represije po uzoru na režim Vladimira Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je Rusija proširila svoje zakonodavstvo o stranim agentima 2020. i ona je tvrdila da samo kopira američki model. Ništa nije moglo biti dalje od istine, a rezultate smo vidjeli", stoji u izjavi u kojoj se aludira na brutalno gušenje oporbe u Rusiji.

Američki Akt o registraciji stranih agenata (FARA) ne zabranjuje niti ograničava bilo kakve aktivnosti i ne primjenjuje se na neovisne medije niti organizacije civilnog društva, nego znači obvezu informiranja javnosti o njihovim djelovanjima, dok je Rusija uvođenje takvih rješenja iskoristila kako bi provodila nezakonita uhićenja i kažnjavanja kritičara vlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo