cyber kriminal / Većina Hrvata pribojava se krađe identiteta: 'Problem su iste, predvidljive lozinke.' Evo kako se zaštititi

Točno 82 minute - toliko dugo se svijet pitao je li legenda španjolskog nogometa, proslavljeni golman Iker Casillas gay ili ne. Gotovo 10 milijuna Twitter korisnika, koji ga prate - uskoro su dobili potvrdu - sve je djelo hakera

11.10.2022.
8:00
VOYO logo

Nadam se da ćete me poštovati - ja sam gej. Ta objava bivšeg španjolskog vratara Ikera Casillasa na Twitteru je u samo sat vremena skupila više od 200 tisuća reakcija.

No ubrzo stiže isprika i demantij - jer je Twitter račun proslavljenog sportaša bio hakiran. Nije Casillas ni prvi, ni zadnji kojem je otet profil. Slično je prošla i bivša košarkašica Antonija Mišura Sandrić. Vrlo iskreno priznaje - bilo je jezivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno 82 minute - toliko dugo se svijet pitao je li legenda španjolskog nogometa, proslavljeni golman Iker Casillas gay ili ne. Gotovo 10 milijuna Twitter korisnika, koji ga prate - uskoro su dobili potvrdu - sve je djelo hakera. Casillas je demantirao sve, uz podršku LGBT zajednici.

Image
JESTE LI ZNALI? /

Tehnolovac podsjetio na važnost cyber sigurnosti: Što činite kako biste zaštitili osobne, financijske i profesionalne podatke?

Image
JESTE LI ZNALI? /

Tehnolovac podsjetio na važnost cyber sigurnosti: Što činite kako biste zaštitili osobne, financijske i profesionalne podatke?

"Ispalo je da je taj konkretni najpopularniji od svih koje imaju, pa dobiju doseg, onda se priča o tome, a netko se veselo smije u nekoj sobi kao hahahaha ja sam to napravio", kaže IT stručnjak Marko Rakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini koji se nasmijao na Casillasovu objavu bio je njegov nekadašnji nogometni rival Carlos Puyol - koji mu je poručio kako je ponosan na njega. Muku u virtualnom svijetu prošla je i naša bivša košarkašica - koja je ostala bez Instagrama, ali uz pomoć stručnjaka - uspjela je vratiti profil. Iskustvo je opisala stravičnim.

"Ja sam se samo ujutro probudila i nisam mogla ući u Instagram. Pokušala sam puno puta i nije išlo. Ja i dalje nisam skužila što se dogodilo dok mi se prijatelji nisu javili, koja ti je ovo slika profila, što se događa. Bilo je stravično, tražili su u Coinsima da isplatim novac, prijeteće poruke kao da te netko oteo i traži nagodbu s tobom", kaže bivša košarkašica Antonija Mišura Sandrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se pita cyber kriminalce - društvene mreže su najbolja stvar koja se dogodila otkako je interneta. Žele izazvati kaos, nered - ili uzeti novac. Hakiranje je često, svakodnevno, i izgleda - većina Hrvata se pribojava krađe identiteta.

"Bojim se. Što ću vam reći da me strah, kad sam u tim godinama, nikad ne znate tko vam može banuti na vrata - ne otvaram nikom! To je uglavnom to!", govori Marija iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za osobne podatke se bojim da ne iskoriste, u neke svrhe", dodaje sugrađanka Ika.

Zaštita jest važna, ali korisnici su se ulijenili - uglavnom koriste iste, predvidljive lozinke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Složeni password je svaki onaj password koji ima recimo 14 ili više znakova, znači zamislite prvu rečenicu omiljene knjige, omiljeni stih ili nekakva kombinacija riječi i brojeva koja vama znači, a da nisu vaši rođendani ili rođendani vaših ukućana", kaže Rakar.

Na taj način upornim hakerima ćete pomrsiti račune. I vaš će ostati siguran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo